Boeken

De kliniek: zijn je collega’s gevaarlijker dan je patiënten?

De kliniek - Martine Kamphuis

Wie in een TBS-kliniek gaat werken, is erop voorbereid dat daar vreemde types rond kunnen lopen. Dat je op je hoede moet zijn. Martine Kamphuis laat in De kliniek duidelijk zien dat het pas écht eng wordt als het je collega’s zijn die voor gevaar zorgen.

Het gevaar kan zich overal schuilhouden

De jonge arts Sanne gaat aan de slag bij een TBS-kliniek. Niet haar eerste keus, qua baan, maar voor een functie in een algemeen ziekenhuis zou ze ver moeten reizen. Iets wat haar vriend Brandon niet aan zou staan. Niet dat hij de TBS-kliniek overigens wel een goed plan vindt. Nadat ze de baan heeft aangenomen behandelt hij Sanne nog rotter dan hij al deed.

Toch gaat Sanne vol goede moed aan de slag. Natuurlijk, het is spannend. Ze vindt het best beangstigend om aan de slag te gaan met mensen die vreselijke misdrijven hebben gepleegd en onvoorspelbaar gedrag vertonen. Toch wordt ze gerustgesteld door het grote aantal veiligheidsmaatregelen dat binnen de kliniek wordt nageleefd. Op je hoede zijn blijft nodig, maar door de juiste procedures te volgen houd je het gevaar voor jezelf en je collega’s zo klein mogelijk. Alleen jammer dat niemand de moeite neemt haar die procedures even goed uit te leggen…

Sanne maakt fouten, tijdens haar eerste dagen, verkeerde inschattingen. Daar kan ze zelf niet altijd veel aan doen, haar collega’s begeleiden haar ook niet al te best. Het lijkt zelfs wel alsof zij helemaal niet op haar komst zitten te wachten, een aantal van hen althans. Daar staat dan weer tegenover dat er ook mannelijke collega’s zijn die juist iets té blij blijken te zijn met haar komst. Zodanig dat zij zich bij hen allesbehalve op haar gemak voelt.

Wie kun je vertrouwen?

Als er iets gruwelijks misgaat binnen de kliniek, is het de vraag wie er nog vertrouwd kan worden. Was het een patiënt, die de beveiliging heeft weten te omzeilen, en lopen alle medewerkers ook gevaar? Of is hier iets anders aan de hand? Is het een medewerker, die tot deze daad in staat is?

Deze vraag is niet ongegrond. Want dat het haat en nijd is tussen een aantal van hen, dat is Sanne inmiddels duidelijk. Dat er aardig wat mensen rondlopen die niet of nauwelijks in staat lijken te zijn hun werk goed uit te voeren ook. Sanne merkt zaken op die de veiligheid van zowel patiënten als medewerkers ernstig in gevaar kan brengen. Maar wie wil er naar haar luisteren? En wie kan ze vertrouwen?

De kliniek is vanaf de eerste pagina boeiend. Sannes dagen op het werk worden afgewisseld met fragmenten uit haar privéleven, dat ook al niet op rolletjes loopt. Haar vriend Brandon kan moeilijk omgaan met de nieuwe, assertieve Sanne, en de gevolgen die dat voor haar heeft. En dat een patiënt uit de kliniek zich plotseling lijkt te mengen in haar privéleven, dat helpt ook niet. Martine Kamphuis creëert personen die je voor je ziet, die je herkent, en waar je meer van wilt weten. De kliniek is dan ook een boek waar je doorheen wilt vliegen, terwijl je tegelijk niet wilt dat je bij het einde komt. Want al is het slot prima opgebouwd, eigenlijk zou je nog veel langer in deze kliniek vol vreemde snuiters mee willen kijken.

De kliniek – Martine Kamphuis
ISBN 9789461094681
De Crime Compagnie
18,95 euro