Boeken

De executie: wat als?

De executie

Hoe zou het er in Nederland aan toe gaan als er iemand aan de macht kwam die niet per se het beste met ons voor had? Zou ‘De executie’ waarheid kunnen worden?

De executie

Het is bizar. Een tv-show waarin live tieners hun door tegemoet storten. Vijf ‘uitverkorenen’ zijn er iedere week. Vijf jonge mensen die zich niet aan de regels van Het Collectief hebben gehouden. Het Collectief is de nieuwe machthebber in ons land. Het is 2048, en we hebben met zijn allen een premier aan de macht laten komen die ons van alles beloofde. Iedereen hetzelfde inkomen. Iedereen evenveel, en ruim genoeg te eten. Iedereen dezelfde rechten en plichten. Maar ook iedereen iedere week dezelfde maaltijden. Iedereen dezelfde opties, door Het Collectief goedgekeurd, om op vastgestelde momenten de vrije tijd te besteden. En zelfs iedereen op precies dezelfde voorgeschreven momenten seks. En dat allemaal in een land dat van de buitenwereld is afgesloten door een hele hoge muur.

Het Collectief houdt van mensen die zich aan al deze regels houden. Met afvalligen wordt keihard afgerekend. Zo ook met de tieners in de tv-show De executie. Iedere week zijn er nieuwe ‘kandidaders’, jongeren die zich op wat voor manier dan ook niet aan de regels hebben gehouden. En iedere week mag het publiek beslissen wie van hen gered wordt, en welke vier live op tv hun dood tegemoet vallen.

Bizar

Als je het zo leest lijkt het te bizar voor woorden, maar toch lijk je zelfs als lezer snel te wennen aan de regels van Het Collectief. Nou ja, soort van dan. Want natuurlijk is het bizar. Maar de hoofdrolspelers zijn normale mensen. Mensen die onze buren zouden kunnen zijn, die ook nu aan een tv-show zouden kunnen meedoen. Mensen die in de mooie praatjes van een enge dictator zijn getrapt, en nu eigenlijk niet meer in opstand kunnen komen. En dus zet het boek je aan het denken. Zou dit echt kunnen gebeuren?

Daniëlle Bakhuis schreef De executie als Young Adult boek, geschikt voor tieners. Dit zie je enigszins terug in de schrijfstijl en natuurlijk in de hoofdpersonen. Het boek is echter ook zeer geschikt voor volwassenen, en absoluut niet kinderachtig. Het is een verhaal dat je aan het nadenken zet, dat tieners die het lezen hopelijk ook laat inzien hoe de wereld zou kunnen zijn of worden. Pittige kost, dus als je kind het leest valt het zeker aan te raden er samen even over na te praten. Wij waren van de eerste, bizarre pagina tot de onverwachte ontknoping geboeid door dit bijzondere verhaal.

De executie – Daniëlle Bakhuis
ISBN 9789000365975
Best of YA
€16,99