Boeken Culinair

Dafne likes: het kookboek van Dafne Schippers

Dafne likes

Net zo snel rennen als Dafne Schippers? We zijn bang dat daar meer voor nodig is dan alleen hetzelfde eten als zij doet. Maar gezond en lekker zijn haar recepten wel!

Dafne likes

Het is niet heel hip om het hardop te zeggen, maar we doen het toch. We worden een beetje moe van al die zelfverklaarde experts, al dan niet BN-ers, die het ene na het andere kookboek of ‘gezond eten blog’ de wereld in slingeren. Gezond eten is een hype, in plaats van iets normaals geworden. De ene opvatting is nog extremer dan de andere, en de aangeraden voedingsmiddelen luisteren het liefst naar ingewikkelde namen. Tijdens je lunchpauze durf je amper nog met een broodje kaas aan te komen, terwijl dat een jaar of tien geleden nog best gezond was.

Dat gezegd hebbende, probeerden we toch met een open blik naar het boek van Dafne Schippers te kijken. Want eerlijk is eerlijk, zij heeft als topsporter natuurlijk wel écht verstand van voeding, en ziet er ook niet uit alsof ze uitsluitend leeft op onbespoten sla en quinoa.

Zo doet zij het

Het prettige aan Dafne is dat zij zich op de eerste pagina’s van haar boek niet als een nieuwe voedingsgoeroe presenteert. Ze benadrukt zelfs uitgebreid dat deze manier van koken en eten voor haar goed werkt, maar dat dat niet per se betekent dat het voor iedereen het beste is. Gebruik je gezond verstand, kortom, en haal uit het boek wat voor jou van toepassing is. Nuchter, zo komt zij over, en niet al te hysterisch over eten. Een verademing.

Veel eiwitten, oppassen met koolhydraten, weinig suiker, veel groente en zo natuurlijk mogelijk: in een notendop de voedingsspelregels van Dafne. Hierop zijn dan ook de recepten in haar boek gebaseerd, die stuk voor stuk zijn voorzien van mooie, sfeervolle foto’s.

Wat we ook fijn vinden: alle ‘moeilijke’ ingrediënten in het boek (belugalinzen, edamame, daikon en szechuanpeperkorrels, om maar eens wat te noemen), staan voorin het boek verder uitgelegd, waarbij ook direct wordt vermeld waar het te koop is. Gelukkig blijkt dit vaak gewoon bij de supermarkt te zijn, wel zo handig.

65 recepten

In Dafne likes vind je 65 recepten, verdeeld in ‘voor het sporten’, ‘na het sporten’, ‘ontbijt’, lunch’, ‘on the road’, ‘doordeweekse kost’ en ‘iets te vieren’. De eerste twee hoofdstukken zijn vooral perfect voor sporters (extra tip: als je veel sport en spierpijn wilt voorkomen, probeer dan eens magnesium citraat), terwijl je in de andere secties recepten vindt die ook prima passen bij een wat minder sportief leven. Een boterham met kaas kom je er niet in tegen, maar super ingewikkeld of ‘uit de hoogte’ (kijk mij eens hip zijn met mijn smakeloze hap!) zijn de recepten gelukkig ook niet. Lekker nuchter en Hollands, met spinazie en kwark als Dafnes favorieten, om maar eens wat te noemen. Zo kan het dus ook!

Dafne wisselt recepten leuk af met een kijkje in haar leven, wat Dafne likes net wat meer maakt dan een kookboek. Voor fans van gezond eten, die niet met iedere hype mee willen gaan en op zoek zijn naar gezonde recepten die niet per se hip hoeven te zijn.

Dafne likes – Dafne Schippers
ISBN 9789048837403
Carrera
€22,50