Boeken Culinair

Cook & Chemist

Moleculair koken is hip, maar toch vooral iets dat jonge, snelle koks in trendy restaurants doen. Maar, zo stellen de auteurs van het boek ‘Cook & Chemist’, moleculair koken kan ook gewoon thuis. Sterker nog, feitelijk doe je dat al, aangezien al ons voedsel opgebouwd is uit moleculen…

Moleculair koken is niets anders dan ‘koken met wetenschappelijke kennis’. Als je weet hoe ingrediënten zijn opgebouwd, kun je ook begrijpen waarom ze op bepaalde stoffen en temperaturen reageren. Die kennis kun je opdoen door dit boek te lezen: verschillende processen worden uitgelegd en inzichtelijk gemaakt.

Leuk is dat ‘Cook & Chemist’ niet alleen vol staat met ‘chemische reacties’, maar dat veel van dit soort processen meteen ook terugkomen in de recepten die je eveneens in dit boek vindt. Kip die met behulp van ijs extra mals wordt, doorzichtige ravioli en komkommerschuim, om maar eens wat te noemen.

Om succesvol moleculair te koken moet je de recepten en instructies zeer nauw nemen. Een eigen inbreng kan er voor zorgen dat je gerecht er nét even wat anders uit komt te zien dan de bedoeling was. Heb je echter interesse in moleculaire gastronomie, en vind je het leuk om te begrijpen waarom er bepaalde reacties optreden, of wil je je gasten imponeren met een ‘onmogelijk’ gerecht? Dan is dit jouw boek, waar je door de mooie illustraties en duidelijke teksten zeker veel plezier aan zult beleven.

Cook & Chemist – E. Mariën & J. Groenewold, onder redactie van B. Husslage
ISBN 9789061129158
Karakter Uitgevers
22,50 euro

Cook & Chemist
Bestel via Bol.com: Cook & Chemist
E. Marien, Bas Husslage & Groenewold, J.