Boeken

Cody: een leeg kinderbedje…waar is de vader?

Cody Bernice Berkleef

Je wordt ’s morgens wakker, en het bedje van je kind is leeg. En dan blijkt de vader ook nog eens verdwenen te zijn…

Cody

Nieuwsberichten over jonge kinderen die, al dan niet per ongeluk in een auto worden achtergelaten en overlijden door de warmte, doen je de rillingen over je lijf lopen.

Cody, een baby nog, wachtte hetzelfde lot. Zijn ouders zijn gebroken. Vader wordt door de politie verdacht en zit vast, moeder blijft met vele vraagtekens achter. Maar waar je zou ‘hopen’ dat het gaat om een afschuwelijke vergissing, een moment van onoplettendheid of simpelweg vergeetachtigheid, lijkt de dood van Cody meer en meer het gevolg te zijn van een reeks gebeurtenissen die simpelweg niet goed konden aflopen.

Wie is het?

Wat volgt, na de dood van Cody, is een ijzersterke ‘wie is het?’. De vader, die weliswaar enorm veel van zijn zoontje hield, maar zich op zijn minst raar gedraagt. Waarom belde hij niet 112 toen hij zijn zoontje levenloos aantrof? En waar was hij in de twee uur voor hij zich, met zijn dode zoontje, meldde?

Of is het Nadine, die er alles aan gelegen is Cody te laten verdwijnen. Het zou haar kans op geluk namelijk behoorlijk verhogen, en dat lijkt voor haar het allerbelangrijkste.

Of is het Lisette, de beste vriendin van moeder Jelka? Zij lijkt nogal dominant, en alles voor Jelka te bepalen. Gunt zij Jelka haar geluk eigenlijk wel?

Gedragen de ouders van Jelka zich ook niet verdacht? Vader is beslist geen prettig type, zo wordt wel duidelijk, en hij is er als de kippen bij om Jelka’s man de schuld in de schoenen te schuiven. Gelooft hij dat echt, of wil hij vooral zijn eigen straatje schoon schuiven?

En wat te denken van Kees en Marianne, beste vrienden van het gezin? Of nou ja… zijn zij wel echt ook de beste vrienden van Jelka, of eigenlijk alleen van haar man? Zij hebben zelf geen kinderen, terwijl Marianne toch een behoorlijk moederlijk type is.

Allemaal lijken zij zo hun redenen te hebben om betrokken te zijn bij de dood van Cody.

Nachtmerries

Bernice Berkleef levert met Cody haar debuutthriller af, en doet dat op een manier die iedere jonge ouder nachtmerries zal bezorgen. Hoe reageer jij, als je kind er opeens niet meer is, en zijn dood omgeven is door vraagtekens?

Cody lees je, ondanks zijn 272 pagina’s, met gemak binnen één dag uit. Stoppen is simpelweg geen optie.

Cody – Bernice Berkleef
ISBN 9789044354904
The House of Books
€15,-