Boeken

Carmens Kookpunt: wie is Carmen Prins?

Carmens Kookpunt

In het boek Carmens Kookpunt staat de vraag wat er met Carmens moeder is gebeurd centraal. Toch blijven wij na het lezen met een heel andere vraag achter.

Carmens Kookpunt

Carmens Kookpunt is het boek van Carmen Prins, foodvlogger, die je in dit verhaal meeneemt naar Terschelling. Daar woont haar moeder, of ‘woonde’ eigenlijk. Als Carmen met haar kinderen op het eiland aankomt, blijkt haar moeder namelijk niet meer te leven. Zelfdoding, zo luidt de eerste conclusie, maar is dat wel zo? Haar moeder leek geen enkele reden te hebben om uit het leven te stappen, al ontdekt Carmen al snel dat er dingen zij die haar moeder voor haar heeft achtergehouden.

De raadselachtige (zelf)moord houdt niet alleen Carmen, maar ook de rest van het eiland bezig. Want daar gebeurt een hoop. Zo is Carmens broer Jelle ook voor het eerst sinds tijden weer eens op het eiland. Hij heeft vastgezeten, zo wordt al snel duidelijk, maar waarvoor precies? En wat weet Carmens vader over de dood van haar moeder? Nu hij zo vergeetachtig aan het worden is, komen er meer raadselen dan nuttige ideeën uit zijn mond. En dan is daar nog het meisje Jorien, dat duidelijk iets te verbergen heeft. Er zijn bijzondere eilandbewoners, die niet allemaal even makkelijk in de omgang zijn, en er is die vreemdeling, die niemand lijkt te kennen. Wie van hen heeft wat te maken met de dood van Carmens moeder?

Slowthriller

Carmens Kookpunt is geen thriller waarin de spannende gebeurtenissen elkaar in hoog tempo opvolgen. Noem het een slowthriller, waar weliswaar van alles in gebeurt, maar waarbij lang niet alles even spannend is. Dat maakt het lezen van dit boel relaxed, maar het geeft soms ook weinig voldoening. Hoofdstuk na hoofdstuk kom je niet veel verder dan dat Carmens moeder dood is, en niemand weet wie of wat daar verantwoordelijk voor is. Je krijgt ondertussen een aardig inkijkje in het leven op Terschelling, en het werk van foodvlogger Carmen, maar echt spannend wil het niet worden. Prima, als je je instelt op een thriller die regelmatig leest als een roman.

De belangrijkste vraag die ons tijdens, maar zeker ook na het lezen bezighield, is echter een hele andere. Wie is toch die Carmen Prins? In het boek wordt geclaimd dat zij echt bestaat, en dat dit verhaal waargebeurd is, waarbij de namen om privacyredenen zijn aangepast. Een bewijs hiervoor is echter niet te vinden, en het gevoel dat we hier met een Suzanne Vermeer-achtig scenario, waarbij de auteur van het boek onbekend blijft, te maken hebben, overheerst. Is dat erg? Nee, allesbehalve. Sterker nog: het voegt juist dat beetje extra mysterie toe, dat we in het verhaal zelf soms wat misten.

Carmens Kookpunt – Carmen Prins
ISBN 9789461093998
De Crime Compagnie
€17,95