Boeken

Blij met een bij

Veel kinderen zijn bang voor bijen. Helemaal nergens voor nodig! Maar wel begrijpelijk, want zo’n zoemend beest dat ook nog eens kan steken, da’s best eng.

In ‘Blij met een bij’ van Alison Jay zien jonge kinderen wat bijen eigenlijk doen, en waarom je niet bang hoeft te zijn. Wij bekeken dit leuke prentenboek.

Blij met een bij

In de grote stad waar het meisje woont vliegt er van alles door de lucht. Vliegtuigen, helikopters, en ook bijen. Er vlieg er zelfs zomaar eentje door het raam naar binnen! Dat is even schrikken.

Het meisje besluit de bij te vangen onder een glas, maar daar lijkt hij niet zo blij mee te zijn. Hij kan niet meer ademen, en wordt heel suf. Gelukkig leest zij dan in een boek wat ze wél moet doen, en geeft ze de bij wat suikerwater voor de schrik. En daarna laat ze hem weer vrij door het raam, lekker naar buiten.

Wat ze niet had verwacht, is dat de bij terug zou komen. Helemaal nat, van de regen. En ook nu zorgt het meisje weer goed voor hem, ze worden echte vrienden! En omdat de bij inmiddels flink is gegroeid, mag het meisje ook best op zijn rug meevliegen, als zij op zoek gaan naar mooie bloemen.

Mooi en leerzaam

‘Blij met een bij’ is een prachtig boek vol mooie, klassieke illustraties. Zonder woorden is het verhaal prima te volgen, en ook te ‘lezen’ door kinderen die nog niet hebben leren lezen. De verhaallijn staat redelijk vast, maar laat je kind maar eens aan de slag gaan met het boek: je zult zien dat het er een eigen invulling aan geeft. Heerlijk, lekker laten fantaseren.

Op de allerlaatse pagina van het boek staat wel tekst, hierop wordt precies uitgelegd wat bijen doen en hoe wij ze kunnen helpen. Ze hebben het namelijk niet zo makkelijk. En mocht je kind na het lezen van het boek van plan zijn zelf ook vriendjes te worden met een bij, volgt er een (misschien voor sommige kinderen teleurstellende) waarschuwing: je kunt bijen beter niet aanraken of vangen, om te voorkomen dat ze steken.

Blij met een bij – Alison Jay
ISBN 9789051165296
De Vier Windstreken
€14,50