Boeken Celebs

Bitch on Top

Er is vrijwel niemand die het verhaal van ‘De duivel draagt Prada’ niet kent, na de talloze herdrukken en de op het boek gebaseerde film. En dus werd het wel eens tijd voor een nieuw boek waarin een monsterlijke baas de hoofdrol speelt. De setting is dit keer niet een uitgeverij van magazines, maar eentje van boeken, maar verder is de situatie behoorlijk vergelijkbaar: monsterlijke baas Vivian beult medewerkster Claire tot op het bot af, en heeft een aparte opvatting van het begrip ‘hart voor de zaak’.

Dag en nacht klaarstaan, scheldpartijen en woede uitbarstingen, onmogelijke verzoeken en eindeloos overwerk: na ‘De duivel draagt Prada’ allemaal niet nieuw, ook niet dat het gebaseerd is op een bestaand persoon (in dit geval Judith Regan, een inmiddels gevallen uitgeversbons). Dat levert in het begin van het boek bij de lezer wellicht wat irritatie op: hebben we hier te maken met een flauwe kloon van een succesboek?

Nee, want auteur Bridie Clark lijkt zelf dondersgoed te beseffen dat iedereen deze vergelijking zal maken, de ondertitel van ‘Bitch on Top’, zoals dit boek heet, is niet voor niks ‘De duivel leest nada’. De vreselijke bazin speelt echter wel een grote rol in dit boek, maar het is het leven van hoofdpersoon Claire dat uiteindelijk centraal blijkt te staan. Je leest niet alleen hoe haar werk (lees: Vivian) haar leven zo nu en dan tot een hel maakt, maar leeft ook mee met haar gedurende die paar uurtjes die niet in het teken staan van haar werk.

De hoofdpersonen zijn verrassend goed uitgewerkt, evenals de verhaallijn. Een tikje voorspelbaar soms, maar vooral heerlijke ergernis gecombineerd met een hoop ‘feel good’. Bitch on Top kan zich moeiteloos meten met ‘De duivel draagt Prada’, en het is dat de bekende baas in kwestie (in ieder geval in Nederland) minder tot de verbeelding spreekt en minder bekend is dan Anna Wintour, anders zou het zeker net zo’n bestseller kunnen worden.

Bitch On Top – Bridie Clark
ISBN 9789022548332
De Boekerij
18,50 euro

Bitch on top
Bestel via Bol.com: Bitch on top
B. Clark