Boeken

Berichten uit de Sierra

Je spullen pakken en vertrekken naar een onbekend, veelal zonnig, land: de tv-programma’s met dit onderwerp vinden gretig aftrek. Er verschijnen ook steeds meer boeken met verslagen van ervaringsdeskundigen, waarin je uitgebreid mee kunt leven met alle ups & downs.

Een bijzonder exemplaar in dit genre is ‘Berichten uit de Sierra’ van Angeline van den Berg. Angeline is de partner van Jan Pijnenburg, voormalig drummer van Doe Maar. Samen vertrekken zij naar een afgelegen, vervallen boerenwoning in een gebied in Spanje waar geen stromend water of electriciteit is.

Ambitieus, want voor je op zo’n plek lekker op je gemak zit en van enig comfort bent voorzien ben je wel een paar maanden, of zelfs jaren, verder. Gedurende deze periode kijk je als lezer over de schouder van Angeline mee. De vorderingen aan het huis, de gemeenschap waarin zij terecht zijn gekomen, de moeilijke momenten en de leuke dingen: alles komt voorbij. Ook de manisch depressieve aard van Jan, met alle problemen van dien, wordt niet verzwegen.

‘Berichten uit de Sierra’ is een indrukwekkend boek van een goede auteur. Twee mensen beginnen, redelijk ondoordacht, een nieuw leven in the middle of nowhere en zijn zelf de eersten om toe te geven dat dat lang niet altijd leuk is. Wat een beetje ontbreekt, zijn foto’s van het huis en gebied. Alhoewel de beschrijvingen zeer beeldend zijn, is het toch altijd heel leuk om juist bij een autobiografisch boek ook ‘plaatjes te kunnen kijken’. Neemt niet weg dat het een heerlijk boek is, ook voor iedereen die in Nederland prima op zijn plek zit.

Berichten uit de Sierra – Angeline van den Berg
ISBN 9789058314659
Uitgeverij Sirene
17,95 euro

Berichten uit de Sierra
Bestel via Bol.com: Berichten uit de Sierra
A. van den Berg