Boeken

Als je dit leest ben ik dood

Bij een boek met de titel ‘Als je dit leest ben ik dood’, weet je natuurlijk al hoe het af gaat lopen. De elfjarige Sam heeft leukemie, zo vertelt hij aan het begin van zijn boek, en wordt langzaamaan zieker. Zijn vriendje Felix is ook ziek, maar samen hebben ze veel lol, en maken ze een lijst met dingen die Sam nog zou willen doen voor zijn dood.

Felix helpt Sam bij het uitvoeren van een deel van die wensen, zoals een echte tiener zijn. Sigaretten roken, alcholol drinken en een meisje zoenen… weer een wens vervuld. Maar dan overlijdt Felix, en blijft Sam achter met zijn wensenlijstje. Wonder boven wonder lukt het hem gaandeweg om alles wat nog op zijn lijstje staat uit te laten komen.

Sam maakt echter meer lijstjes. Lijstjes met vragen waar niemand een antwoord op weet, bijvoorbeeld. Veel van deze vragen hebben betrekking op de dood. Het houdt hem bezig, zeker als hij hoort dat ook hij binnen maximaal een maand of 2 zal overlijden. Als lezer kijk je mee in het boek dat hij tijdens zijn ziekte heeft bijgehouden, waarin ook al zijn lijstjes staan. Langzaam zie je het onvermijdelijke moment naderen, langzaam zie je Sam rustiger worden, maar nooit zie je hem stoppen lijstjes te maken en vragen te stellen.

‘Als je dit leest ben ik dood’ is zo goed geschreven, dat je je bijna niet kunt voorstellen dat de auteur niet ├ęcht een elfjarig jochie met leukemie is. Een knappe prestatie van Sally Nicholls, die dit boek schreef toen zij 23 jaar oud was. Het boek is nergens zielig, Sam en Felix zijn bij tijd en wijlen gewoon lekker vervelend, maar wel ontzettend confronterend. De vragen die een kind dat weet dat het gaat overlijden zichzelf stelt zijn hartverscheurend, zeker voor volwassenen. Kinderen vanaf ongeveer 12 jaar zullen hoogstwaarschijnlijk minder, of op een andere manier, geraakt zijn door het verhaal, al is en blijft het stevige kost. Een prachtig, zeer realistisch, boek, dat niet alleen voor jeugdige lezers een absolute aanrader is.

Als je dit leest ben ik dood – Sally Nicholls
ISBN 9789026123603
Uitgeverij De Fontein
14,95 euro