Boeken Celebs

Alex

Saskia Mulder is auteur (en voormalig actrice), maar voor velen toch vooral ‘de zus van’ topmodel Karen Mulder. Een boek dat gaat over twee zusjes, waarvan de ene een zeer commerciële en de ander juist een meer serieuze carrière in de muziek opbouwt, moét haast wel op eigen ervaringen gebaseerd zijn, zou je zeggen. Toch blijft haar nieuwe boek ‘Alex’ fictie, maar het is vast niet voor niks dat zij het opdraagt aan o.a. de broer van Brad Pitt, de vriendin van George Clooney en de familie Spears…

Emma is gek van klassieke muziek, en besteedt al haar tijd aan haar vioolspel. Ze heeft daardoor weinig vrienden, de enige met zie ze veel optrekt is Alex, haar zus. Alex houdt ook van muziek, maar dan popmuziek, tot afgrijzen van haar ouders. Als Alex een grote talentenjacht wint en binnen de kortste keren een internationale superster is, is Emma nog druk bezig haar conservatorium opleiding af te ronden en aan de bak te komen als violiste. De band tussen beide zussen verandert, Alex verandert, en Emma wordt er doodmoe van iedere keer in de schaduw van haar zus te staan. Vrijwel iedere journalist die haar spreekt, en zelfs potentiële opdrachtgevers, lijken haar alleen maar interessant te vinden vanwege Alex.

Terwijl Emma’s ster uiteindelijk ook rijzende is, krijgt Alex de rekening van foute vriendjes, divagedrag en drugsgebruik gepresenteerd. Haar reputatie is naar de haaien, de hits komen niet meer. Inmiddels is ook de relatie tussen de twee zussen op zijn zachtst gezegd bekoeld, zij leven in compleet verschillende werelden en met name Alex heeft er moeite mee om zichzelf niet als middelpunt van het universum te zien. Emma blijft strijden voor haar zus, maar als zij keer op keer (op verzoek van Alex) uit haar buurt wordt gehouden, houdt zij het voor gezien. De zusjes gaan hun eigen weg, en het is maar zeer de vraag of ze ooit nog contact zullen hebben.

‘Alex’ is een mooi boek over zussenliefde (en haat!), dat zonder autobiografisch te zijn toch een kijkje geeft bij de familie Mulder. Maar dat niet alleen. Ook de hysterie rond popsterren, het gebrek aan normen van vele journalisten en de gang van zaken in de Nederlandse showbizz komen ruimschots aan bod. Heerlijk zijn de, gefingeerde maar oh zo herkenbare, personages die Alex en Emma in hun beider carrières tegenkomen, en de treffende beschrijvingen die Saskia Mulder van hen geeft. Een lekker boek met sappige inside stories, maar bovenal een mooi verhaal over de moeizame, maar toch altijd aanwezige, relatie tussen twee zusjes.

Alex – Saskia Mulder
ISBN 9789022551943
Uitgeverij de Boekerij
18,95 euro

Alex
Bestel via Bol.com: Alex
Saskia Mulder