Heb jij ook zo’n moeite om de juiste shampoo en conditioner te vinden? Lijkt je haar te ‘wennen’ aan je producten, en er steeds slechter op te reageren?
Heb je het idee dat je shampoo meer achterlaat in je haar, dan het eruit wast? Kortom, zit je met je handen in het haar? Duik dan eens in je keukenkastjes, want baking soda en appelazijn zijn perfecte vervangers voor shampoo en conditioner.
Geen shampoo maar baking soda
Ben je hartstikke tevreden met je shampoo? Blijf hem dan vooral gebruiken! Vind je het moeilijk om een shampoo te vinden die je haar echt schoon wast, en heb je het gevoel dat je haar niet opknapt van alle stofjes die een shampoo van tegenwoordig in je haar achterlaat? Dan is het misschien een idee om eens een alternatief te zoeken.
De meeste shampoos van tegenwoordig bevatten siliconen of andere stofjes lekker zacht, glad en goed doorkambaar maken. Dat is wat de klant wil, tenslotte! Maar steeds meer dames gaan op zoek naar een alternatief. Zeker met sterk krullend haar, of juist dun, steil haar, zit je namelijk niet altijd te wachten op een shampoo die iets in je haar ‘achterlaat’ na het wassen.
Wij hebben de afgelopen 10 jaar al heel wat soorten shampoos voorbij zien komen op ons bureau. En weet je… geen enkele soort bleek perfect voor onze bos krullen! Vaak werkten ze de eerste paar keer prima, maar na verloop van tijd leek er steeds meer in ons haar te blijven ‘plakken’, waardoor we geen zachte, stevige en gedefinieerde krullen kregen, maar slappe pluis, of zulk glad haar dat de krullen er spontaan uit leken te vliegen.
Tijd om eens aan de slag te gaan met een product waar we al eens over gelezen hadden: baking soda. Dat koop je voor weinig geld bij de supermarkt, en gebruik je normaal om koekjes mee te bakken. Het is echter ook bij uitstek geschikt om vet mee uit je haar te wassen. Neem een bakje of een leeg flesje, en doe daar een eetlepel of 2/3 baking soda in. Daarna voeg je water toe, naar eigen gevoel. Is je haar snel vet, dan mag je mengsel best wat dik blijven en kun je als verhouding ongeveer 1:1 gebruiken. Bij droog haar gebruik je juist meer water dan baking soda.
Dit mengsel breng je aan op je hoofdhuid, en masseer je goed in. Je hoeft echt alleen je hoofdhuid en het deel van je haar dat daar direct tegenaan zit te behandelen, want dat is het gebied waar je haar vettig wordt. Laat het een paar minuten inwerken, en spoel het daarna uit. Door het spoelen komt ook de rest van je haar in aanraking met het mengsel, zodat dat ook schoon wordt. Het resultaat? Een schone haardos, waar geen potentiële ‘slapmakers’ in zijn achtergebleven. Daardoor voelt het misschien wat ruwer aan dan je gewend bent, en heb je de neiging er een flinke dot conditioner tegenaan te gooien. Niet doen: ook daar hebben we een alternatief voor. En ook dat vind je in je keukenkastje…
Appelazijn vervangt conditioner
Wie problemen heeft met shampoo die restjes achterlaat in het haar, zal hetzelfde probleem hebben met conditioners. Gelukkig is er ook hier een natuurlijk en goedkoop alternatief voorhanden: appelazijn.
Ook dit vermeng je weer met water (verhouding ongeveer 1:1, naar eigen behoefte kun je dit iets aanpassen) in een lege shampoofles. Dit mengsel spuit je over je gewassen haar. Wees wel voorzichtig! Appelazijn is veel dunner dan een conditioner, dus het zal deels van je hoofd aflopen. En omdat het behoorlijk zuur is, wil je dit goedje niet in je ogen krijgen! Zeker de eerste keren is het daarom handig deze af te dekken met een washandje of een klein handdoekje.
De appelazijn masseer je ook weer zachtjes in, en laat je even inwerken. De tijd kun je zelf bepalen. Heb je weinig tijd? Dan is een minuutje voldoende om het haar even snel te verzorgen. Wat ruimte in de planning? Dan kun je het ook rustig een minuut of tien zijn werk laten doen. Je ruikt tijdens het wachten naar een saladebuffet, maar geen nood: de geur verdwijnt grotendeels na het uitspoelen. Doe dit grondig als je fijn haar hebt, heb je juist een bos krullen is het geen probleem als er wat appelazijn in je haar achterblijft.
De finishing touch
Na het uitspoelen van de appelazijn ben je in principe helemaal klaar, en kun je je haar stylen zoals gewenst. Wij kiezen ook dan weer voor een natuurlijk alternatief uit de keuken: kokosolie. Niet alleen hartstikke hip om mee te bakken, maar ook perfect om droge haarpunten te laten glazen, of krullen meer definitie te geven. Wees zuinig in gebruik, je hebt echt niet veel nodig. Bijkomend voordeel: mocht je haar nog een lichte azijngeur hebben, dan wordt deze nu direct overstemd door een subtiele, tropische kokosgeur.