Advertorial

Update: Kidslog probeert de Philips Airfryer

Iets minder dan een jaar geleden testten we de Philips Airfryer. De hoogste tijd voor een update. Hoe bevalt deze bewuste manier van frituren ons vandaag?

Een klein jaar geleden gingen we de uitdaging aan. Zouden kinderen frietjes en snacks uit de Philips Airfryer net zo lekker vinden als uit de gewone frituurpan? We nemen je even mee terug in de tijd, lees het verslag dat we toen maakten.

De test

De Philips Airfryer. We hadden er al over gehoord, maar nu krijgen we ook de kans om hem uit te proberen. Vooraf hebben we veel vragen. Hoe werkt het? Wat kun je er allemaal in bakken? Is het resultaat net zo lekker en knapperig als wanneer je een frituurpan gebruikt? Stinkt deze manier van frituren niet? En, heel belangrijk: proeven kinderen het verschil? Tijd om de proef op de som te nemen!

We testen de Philips Avance XL Airfryer, waarbij het ‘XL’ staat voor de hoeveelheid eten die je ermee kunt bereiden: tot wel 1,2 kg. Fijn, want zo hoef je als je voor je hele gezin frietjes wilt bakken niet eindeloos kleine porties te maken. De Airfryer werkt op basis van Rapid Air-technologie, wat heel erg in het kort neerkomt op een combinatie van hete lucht met een grill. Er is dus geen frituurvet nodig en, zo lezen we in het bijgeleverde receptenboekje, bij het overgrote deel van de gerechten ook geen olie.

Aan de slag!

Tijd om aan de slag te gaan! In het receptenboekje kwamen we gerechten tegen die ons het water in de mond deden lopen, maar vandaag beperken we ons tot wat er in een gemiddeld gezin toch vooral in een friteuse bereid wordt: frites en snacks. Een kleine hindernis is dat de meeste merken op de verpakkingen van hun frites en snacks nog geen bereidingstijd in de Airfryer geven. Gezien de opkomst van deze nieuwe manier van frituren zal dat echter niet lang meer duren, en ook op de Airfryer zelf vind je handige indicaties. Zo weten we dat frietjes 8-16 minuten nodig hebben. Een aardige marge, een en ander hangt natuurlijk ook af van de dikte van de frietjes en de hoeveelheid die je tegelijk bereidt. In het begin is het even uitproberen dus. Wij vullen ons mandje voor iets meer dan de helft met friet. We kiezen voor een variant die ook geschikt is voor de oven: hier zit al wat olie in verwerkt, wat zal leiden tot een wat knapperiger resultaat, zo belooft de handleiding ons.

We vullen het mandje met frietjes uit de vriezer, en dan begint het grote wachten. Je kunt heel handig de timer instellen, zodat de Airfryer vanzelf stopt en gaat piepen als je gerecht klaar is, maar geduld om daar rustig op te wachten hebben we dit keer niet. Regelmatig trekken we het mandje even uit het apparaat, dat gaat heel gemakkelijk, om te zien of de frietjes al goudgeel worden. We kunnen ons nauwelijks voorstellen dat we nu aan het ‘frituren’ zijn: je ruikt vrijwel niks! Na een minuut of 10 keuren we het resultaat goed, en gaan we aan tafel. Tijd voor de smaaktest!

We testen de friet met volwassenen en kinderen. De volwassenen zijn direct enthousiast: lekkere friet, krokant van buiten, zacht van binnen, en lekker ‘droog’, dus niet vet. Iets anders dan friet uit de frituur, maar wat ons betreft ook stukken lekkerder! Maar wat zullen de kinderen daar van vinden? Smaakt de friet niet te gezond? Gespannen wachten we op het oordeel, en dat blijkt positief. ‘Lekkerder dan ovenfrietjes, een klein beetje anders dan gewone frietjes, maar super lekker’, zo luidt het oordeel. En daar sluiten wij ons bij aan, terwijl de friet met smaak opgegeten wordt.

advairfryer2

Tijd voor snacks

Nu we weten dat de Airfryer frietjes prima aankan, is het tijd voor de volgende stap: snacks. We bereiden deze wel eens in de oven, maar kinderen zijn niet al te dol op het vaak wat droge resultaat. Doet de Airfryer het beter? We vullen het mandje met kipfingers, kleine kaassoufflés en nog wat andere kleine snacks. Gelukkig heeft deze fabrikant de bereidingstijd in de Airfryer op de verpakking vermeld: met een minuut of 6 zouden ze klaar moeten zijn.

De kinderen storten zich zodra ze klaar zijn met hun frietjes op de kipfingers. Lekker! Véél lekkerder dan uit de oven, krokanter en sappiger! Maar hoe zit het met de kaassoufflés, da’s best een lastige snack om lekker te maken zonder olie? Nou, dat is de Airfryer ook prima gelukt. Ook hier proef je verschil met een kaassoufflé die uit het vet komt, maar ook hier vinden we dat eerder een pluspunt. Het korstje is goed krokant, en de vulling een stuk minder vet. Opeens proeven we echt kaas, in plaats van die bekende frituursmaak.

Philips Airfryer

Een jaar later

We zijn een jaar verder. Gebruiken we de Airfryer nog steeds? Jazeker! Geregeld zelfs. We hebben inmiddels ontdekt dat ook raspatat, die diepgevroren bij de supermarkt te koop is, prima in de Airfryer kan. Waar we vorig jaar nog het probleem hadden dat de meeste producten op de verpakking geen bereidingstijd in de Airfryer hadden staan, merken we dat daar nu verandering in begint te komen. Steeds meer fabrikanten van met name snacks zien in dat de Airfryer here to stay is, en vermelden netjes op welke temperatuur en hoe lang hun producten in dit fijne apparaat moeten.

De Airfryer heeft bij ons definitief de plek van de frituurpan ingenomen. Dat vieze ding dat stinkt en lastig schoon te maken is komt er mooi niet meer in. Kinderen zien friet en snacks uit de Airfryer nog steeds als een echte traktatie, en door het gemak (snel klaar, weinig schoon te maken) sluiten wij ons daarbij aan: heerlijk als je even weinig tijd hebt om te koken. En omdat het resultaat gezonder is dan wanneer we een friteuse zouden gebruiken, voelen we ons ook lekker geen seconde schuldig. Flinke bak sla erbij, en kijk eens aan, een prima maaltijd die voor behoorlijk gezond door kan gaan.

We hadden ons voorgenomen ook allerlei andere lekkere dingen klaar te gaan maken in de Airfryer. Cake, vlees en zelfs broodjes: allemaal een fluitje van een cent. Is dat er ook al van gekomen? Ehm… nee. De broodjes wel, van die afbakbroodjes uit de supermarkt, hartstikke snel klaar en je hoeft de oven er niet meer voor op te warmen. De Airfryer is binnen drie minuten op temperatuur, ideaal. Voor al die andere lekkere dingen moeten we binnenkort echt eens tijd maken, want nu dit apparaat een vast plekje in onze keuken heeft veroverd is het de hoogste tijd al zijn mogelijkheden eens te gaan benutten, en hem niet alleen maar te zien als de verantwoorde vervanger van de frituurpan. Als stok achter de deur installeren we meteen even de Philips Airfryer app, waarin 200 recepten staan die in de Airfryer bereid kunnen worden. Zo komen we het volgende jaar ook wel door! Meer informatie vind je op philips.nl/airfryer. En goed nieuws: bij aankoop van een Philips Airfryer krijg je nu 4 Disney dvd’s cadeau t.w.v. € 60 én maak je kans op een magische vakantie met Disney Cruise Line. Kijk hier voor alle informatie over deze actie.

Sponsored story

Advertisement