Advertorial

Samen met je kind creatief met My Creative Tale: mooie prijzen winnen!

Hoe vaak kan een kind nog écht creatief bezig zijn? Steeds vaker leren we ze als ouders, maar ook op school, om vooral aan de opdracht te voldoen. Zo zonde, want juist kinderen hebben van nature een creatieve kijk op zaken, en waarom zou je ze dat afleren?

Adobe wil met My Creative Tale bewijzen dat wanneer je creativiteit de ruimte geeft, de resultaten prachtig kunnen zijn. Wij besloten dat eens uit te proberen en dagen jou uit hetzelfde te doen. Hoe je daarmee mooie prijzen kunt winnen, lees je onderaan dit artikel.

My Creative Tale

Een kleine introductie: My Creative Tale is een website, maar eigenlijk vooral een boek. Een boek dat al geschreven is, maar waarvan de illustraties nog ontbreken. Aan jou, en vooral je kind, om deze toe te voegen. Klinkt goed, en dus pakten we snel papier en potloden erbij.

Iedere twee weken verschijnt er op www.mycreativetale.com een nieuw hoofdstuk, met daarbij een nieuwe tekenopdracht. Wij (Lyndsey en zoon Tobias, 11 jaar en niet zo dol op tekenen) storten ons op het eerste hoofdstuk. We maken kennis met Blowfish, een stekelige kogelvis die in een bijzonder meer woont met veel bomen eromheen. Een creatieveling, die de hele dag van alles maakt. En we leren Fox kennen, een slimme vos die aan de rand van het meer woont. Zij en alle andere dieren maken zich op voor de zomer, en daarmee de jaarlijkse RegenboogRace.

‘Teken dieren uit de race die dromen over hun Regenboogschat’ luidt de opdracht voor Tobias. Die ontsteekt in lichte paniek. Hoe ziet die Blowfish eruit dan? En is het een groot meer? Hoe hoog moeten de bomen zijn? Waar dromen die dieren nou eigenlijk precies over? Nee, het valt nog niet mee om zelf een voorstelling te maken van iets dat geschreven is, zoveel is duidelijk. En daarom vinden we deze opdracht meteen ook zo leuk, want hoe vaak moet een kind zijn hersens nog op deze manier aan het werk zetten tegenwoordig?

Help!

Om hem op weg te helpen laten we wat tekeningen van andere kinderen zien die al op de site zijn geplaatst. Dat helpt: geen tekening is hetzelfde, en dus is er niets goed of fout. Voorzichtig zien we de eerste strepen op het papier ontstaan, en langzaam krijgt het geheel vorm. Tobias houdt niet van tekenen, benadrukt hij nog maar eens, en echt tevreden over het resultaat is hij niet, maar daar gaan we snel verandering in brengen.

Het leukste moet namelijk nog komen. Met behulp van de nieuwste tools binnen Adobe Creative Cloud gaan we de tekening omzetten naar een digitaal geheel. Dat kun je op allerlei manieren doen, met behulp van 1 of meerdere (mobiele) apps die deel uitmaken van Creative Cloud. Alles mag, dus kies vooral de app(s) van jouw voorkeur en maak er een mooi geheel van.

Adobe My Creative Tale

Of je het kind hiermee ook laat helpen, is een beetje afhankelijk van de leeftijd. Wij doen het samen, omdat Tobias op de computer werken nu eenmaal stukken interessanter vindt dan op papier, en met dit leuke onderdeel absoluut wil helpen. Daarom maken we het ons een beetje gemakkelijk, en gebruiken we een foto van de originele tekening als startpunt. Die hebben we alvast! Je kunt je het hierna zo moeilijk of makkelijk maken als je maar wilt. Ben je erg handig met de apps dan maak je er zonder al te veel problemen 3D-achtige kunstwerken van, maar wees niet bevreesd: zover zijn wij ook nog niet.

Met Photoshop Sketch kun je de tekening digitaal nog wat aanpassen, er wat bij tekenen bijvoorbeeld. Nog best lastig, met een vinger op het touchscreen, maar lol hebben we. Daarna versturen we het resultaat via de app naar Adobe Illustrator CC op de laptop, om daar verder te gaan. De mogelijkheden in dit programma zijn enorm, en bieden oplossingen voor tal van ‘problemen’. Er staan bijvoorbeeld nog geen bomen langs het meer… maar met een muisklik voegen we er zo een paar toe. Oh en een vis! En waterplanten. Extra ballonnen! Een taart, snoepjes… voor je het weet staat je hele scherm vol, maar ach, wat maakt het uit: creatief zijn we zeker!

Een deel van de tekening trekken we digitaal over, een deel laten we juist zoals het was. Dat zorgt voor een bijzondere mix, die extra benadrukt dat het ooit begon met een potloodtekening. Hier en daar passen we wat structuren toe, zodat het gras écht gras lijkt, en het water een beetje glazig. En al is het resultaat misschien wat rommelig, wij hebben een paar uur veel plezier gehad, en zowel de fantasie als de computer-skills flink aan het werk gezet.

Adobe My Creative Tale

Doe mee en win!

Denk je ‘Dit kunnen mijn kind en ik beter!’? Dat geloven we direct! Het leuke is dat je zelf ook heel gemakkelijk aan de slag kunt, en met je kind mee kunt doen aan My Creative Tale. Op www.mycreativetale.com vind je er alles over. De mobiele apps kun je downloaden op je tablet of smartphone, en Adobe Creative Cloud voor op de computer kun je 30 dagen gratis uitproberen.

Klaar met jouw creatie? Upload hem dan op de site, en maak kans op creatieve prijzen. Als alle vijf hoofdstukken compleet zijn wordt er per hoofdstuk een winnaar gekozen die een grote tekendoos ontvangt (voor het kind!), een Adobe Creative Cloud lidmaatschap (voor mama!) en een echte afdruk van het eigen boek (voor jullie allebei, als blijvende herinnering aan deze creatieve inspanning).

Met onze tekening zullen we niet gaan winnen, maar wat was het leuk om eens te zien wat een kind doet als het de vrije hand krijgt. En hoe lastig dat blijkt te zijn! Dol op tekenen zal hij nooit worden, maar sinds hij ontdekt heeft dat hij digitaal zijn kunstwerken flink kan ‘pimpen’, is tekenen op de tablet en computer opeens wél leuk. Missie geslaagd!

Sponsored item