Advertorial Culinair

Het Vinkje: wat is dat?

We zien hem op steeds meer voedingsmiddelen voorbij komen: het Vinkje. Maar wat betekent dat nou eigenlijk? En wat is het verschil tussen het Vinkje met de groene cirkel en het Vinkje met de blauwe cirkel? Wij zochten het uit!

Het Vinkje

Het Vinkje staat, kort gezegd, voor een betere keuze binnen een productgroep. Wil je, bijvoorbeeld, brood kopen, dan is het brood waarop je het Vinkje ziet een gezondere keuze binnen het aanbod aan brood. Dat komt bijvoorbeeld doordat dit specifieke brood meer vezels bevat, en minder zout.

Een Vinkje krijg je niet zomaar. Als fabrikant moet je aan strenge eisen voldoen, opgesteld door wetenschappers. Waar veel mensen nogal eens denken (en eerlijk is eerlijk: wij ook, voor we hier in doken) dat een Vinkje te koop is, blijkt dat toch heel anders te liggen.

Het Vinkje is opgenomen in de Warenwet, en dus een serieus logo, erkend door de overheid. De mythe dat het Vinkje te koop is, is waarschijnlijk ontstaan door de bijdrage die een fabrikant jaarlijks moet betalen om het Vinkje (nadat het product uitgebreid is getoetst!) te mogen voeren. Dit geld gaat naar de Stichting Ik Kies Bewust, die hiermee vooral veel aan publieksvoorlichting doet. Het Vinkje is dus niet te koop, een product dat niet aan de criteria voldoet maakt geen enkele kans het Vinkje te mogen voeren.

Groen of blauw?

Nu dat uit de wereld is, verdiepen we ons in de kleuren. Er zijn namelijk twee Vinkjes: het Vinkje met de groene cirkel en het Vinkje met de blauwe cirkel. Hoe zit dat?

Heel simpel! Het Vinkje met de groene cirkel is er voor de producten uit de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Producten die je iedere dag nodig hebt, zoals brood, zuivel, groente, fruit, vlees en vis. De gezondere keuzes in deze productgroepen dragen het Vinkje met de groene cirkel.

Het Vinkje met de blauwe cirkel is er voor de producten die niét in de Schijf van Vijf voorkomen. Frisdrank, snoep, tussendoortjes… je kunt er zonder, maar ze zijn wel lekker! Om je ook binnen deze productgroepen een gezondere keuze te laten maken, is er het Vinkje met de blauwe cirkel.

Op naar betere kwaliteit!

Het Vinkje is voor fabrikanten een mooie stok achter de deur om de kwaliteit van hun producten continue te blijven verbeteren. Iedere vier jaar worden de eisen waaraan producten moeten voldoen kritisch bekeken en zo nodig aangepast, waarmee fabrikanten worden gestimuleerd niet op hun luie gat te blijven zitten als het felbegeerde Vinkje binnen is.

Het doel is om onze voeding minder verzadigd vet, suiker, zout en energie, of meer vezels te laten bevatten, waarbij het Vinkje zorgt dat we in één oogopslag kunnen zien welke producten binnen hun soort het beste scoren op deze criteria. Hartstikke handig dus!