Heb jij een kind dat sport? Voetbalt? Dan ken je vast de ‘kenmerkende’ geur die van hun schoenen af kan komen na een ochtendje rennen door het gras en de modder. Combineer de viezigheid van buitenaf met de bacteriën die in de binnenkant van de schoenen welig tieren door zweet, en er ontstaat een geurcocktail die sommige ouders beschrijven als die van een verwaarloosde, volle kattenbak. Andere houden het op iets dat al jaren dood is. Hoe dan ook, het is geen prettig luchtje.
Geur weg?
Shoefresh nodigde ons uit om hun uitvinding te proberen, en deze geurtjes voorgoed te lijf te gaan. Een aantrekkelijk voorstel dat we natuurlijk met beide handen aanpakten. We konden ons bijna niet voorstellen dat er ook maar iets, verbranden uitgesloten, zou zijn dat de geur zou kunnen laten verdwijnen.
Hoe kan het dat de Shoefresh claimt dit wel te kunnen? Het toverwoord is Active Oxygen, of ozon. Deze wordt door de Shoefresh aangemaakt en een paar minuten in de schoenen geblazen. Hierna volgt nog een programma om de schoenen te drogen, waarna vieze schoenen weer helemaal fris zijn.
Natuurlijk zijn er wel wat disclaimers, zeker als het om schoenen gaat die al langere tijd flink stinken. De Shoefresh is tenslotte effectief, maar kan ook niet toveren. Om de geur uit dit soort ‘zware gevallen’ te halen zul je het programma een aantal keer moeten herhalen, en zul je pas na een week of wat echte verbetering op gaan merken.
Shoefresh: proef op de som
Wij nemen de proef op de som met een paar voetbalschoenen dat ons hoofdpijn bezorgt. Letterlijk. Wat een lucht… Na een intensieve zaterdagochtend op het voetbalveld zijn de schoenen door en door nat, en heeft de stank zijn dieptepunt bereikt. Tijd voor de Shoefresh! We plaatsen de schoenenstandaards op het apparaat, gevolgd door de schoenen. Het programma start hierna vanzelf, maar valt handmatig aan te passen. Omdat de schoenen erg nat zijn kiezen we voor een wat langere droogtijd, en wegens de niet te harden stank voeren we ook de reinigingstijd wat op.
We zetten het apparaat bij een open raam, de ozon kan namelijk een wat typisch luchtje afgeven zo waarschuwt de gebruiksaanwijzing. Hierna gaat de Shoefresh rustig zijn gang. Het geluid dat het apparaat maakt valt te vergelijken met dat van een föhn; je kunt elkaar nog gemakkelijk verstaan, maar het geluid is wel duidelijk aanwezig. Vind je dat irritant zet het apparaat dan aan wanneer je er zelf niet bij bent, zodra het programma is afgerond schakelt het zichzelf uit.
Het resultaat na een ruim half uurtje reinigen en drogen? Prima! De schoenen zijn goed droog, en alleen daardoor al is de stank een stuk minder. Nee, de schoenen ruiken nog niet naar bloemetjes, maar een geur die in maanden is opgebouwd is ook niet binnen een paar minuten verdwenen. We zijn er echter van overtuigd dat het resultaat steeds beter zal worden, en helemaal goed zal zijn als je bij een nieuw paar schoenen direct na het eerste gebruik begint met drogen en reinigen op de Shoefresh en dit ook volhoudt.
Naast voetbalschoenen kunnen natuurlijk ook allerlei andere schoenen (en zelfs ook helmen en scheenbeschermers bijvoorbeeld) op deze manier opgefrist worden. Denk aan die laarzen waar je voeten altijd zo in gaan zweten, bijvoorbeeld. Fijn om deze zo nu en dan te verlossen van alle bacteriën die stank veroorzaken.
De Shoefresh schoenverfrisser is met €109 niet goedkoop in de aanschaf. Heb je echter sportende kinderen in huis, of gooi je regelmatig schoenen weg omdat je de stank er onmogelijk uit krijgt vinden wij het een prima investering waar je jarenlang plezier van kunt hebben.