Verzorgingsproducten bevatten over het algemeen volop ingrediënten met indrukwekkende chemische namen. Maar wist je dat het ook anders kon, met ingrediënten uit je eigen keukenkastje?
Culinaire Cosmetica
Natuurlijke cosmetica is een trend, een tegengeluid misschien ook wel. De ingrediënten in reguliere cosmetica worden steeds ‘gekker’; ze vernieuwen je DNA, vullen je rimpels op of trekken je wallen strak. Hartstikke mooi, maar eigenlijk heb je voor de dagelijkse verzorging van huid en haar soms behoefte aan ‘back to basic’. En die basics vind je gewoon in je eigen keukenkastje.
Dat olie goed werkt tegen een droge huid snappen we allemaal wel. Maar welke olie gebruik je dan? En hoe? En kun je er ook iets mee voor je haar wellicht? Susette Brabander (alias Crêpe Susette) weet daar alles van, ze is een expert als het gaat om planten en kruiden, en helpt jouw in haar boek Culinaire Cosmetica op weg.
Schoon en lekker
Een heel groot deel van de recepten in Culinaire Cosmetica zou je op kunnen eten of drinken. Of het altijd lekker smaakt of goed op de maag zal vallen durven we niet te zeggen, en we zouden je het ook zeker niet aanraden (en in het geval van etherische olie zelfs verbieden, echt, niet doen!), maar het zegt iets over de puurheid van de ingrediënten.
Een deel ervan zul je gewoon al in huis hebben. Kokosolie, olijfolie, maizena: het zou zo maar in je keukenkastje kunnen staan. Voor andere bestanddelen zul je waarschijnlijk wel op pad moeten, maar gelukkig vind je achterin het boek een lijstje met leveranciers waar je daarvoor terecht kunt.
Voor je aan de recepten begint, lees je eerst even de algemene informatie over huid en haar, en over de gebruikte ingrediënten. Dan weet je tenminste wat je waarop smeert, en waarom.
Koken maar!
En dan is het tijd voor het leukste deel: de keuken in. Niet om echt te koken natuurlijk, maar wel om je eigen cosmetica te bereiden.
Op de eerste pagina’s raken we een tikje teleurgesteld. Want wat klinkt het leuk, een aloë vera-conditioner voor je haar, en aloë vera-lichaamsgel, maar feitelijk is het niks anders dan een blad van een aloë vera-plantje afsnijden, en de gel die je uit het blad kunt persen in je haar of op je huid smeren. Hadden we zelf ook kunnen bedenken, en valt nauwelijks een recept te noemen. Zo komen we nog wel wat meer ‘recepten’ tegen die uit slechts 1 ingrediënt bestaan. Fijn dat de werking van deze producten benoemd wordt, maar al deze ‘kant-en-klare’ producten hadden wat ons betreft onder elkaar op 1 pagina vermeld mogen worden, in plaats van een pagina per product.
Gelukkig zijn er ook nog een hoop echte recepten, waarmee we wel aan de slag kunnen, en waarvan we het resultaat in een leuk flesje of potje kunnen bewaren. Kokosolie-deodorant bijvoorbeeld (ideaal voor wie geen chemische goedjes onder de oksels wil smeren), of zelfgemaakte olie-lippenstift.
Nadeel van zelfgemaakte cosmetica zonder conserveringsmiddelen, is dat deze een stuk korter houdbaar is dan je bij reguliere cosmetica gewend bent. Bij ieder recept staat vermeld hoe lang, en hoe je jouw creaties kunt bewaren, variërend van een paar dagen tot een paar maanden. Let hier goed op en houd je hier aan, een bedorven product op je gezicht smeren is gewoon geen goed idee.
Ben je geïnteresseerd in natuurlijke cosmetica, of probeer je gewoon graag nieuwe dingen uit, dan is Culinaire cosmetica echt iets voor jou. Het ziet eruit als een kookboek, inclusief ingrediënten-lijstjes en stappenplan, en laat je echt op een andere manier naar simpele producten waarvan je wellicht niet eens wist dat je ze ook voor huid en haar kon gebruiken kijken. Met name de achtergrondinformatie over de verschillende ingrediënten maken het boek meer dan een ‘lekker mengen en smeren’-handgids, en zorgen er misschien zelfs voor dat je geïnspireerd raakt om zelf nieuwe recepten te bedenken.
Culinaire Cosmetica – Susette Brabander (Crêpe Susette)
ISBN 9789000364077
Spectrum
€17,99