Zijn jouw kinderen dol op spannende experimenten en proefjes? Een beetje spektakel? Dan is de Checkpoint theatervoorstelling een echte aanrader. Wij gingen hem bekijken!
Veiligheidsbril? Gehoorbeschermers?
Er zijn niet veel theatervoorstellingen waar bezoekers bij binnenkomst een veiligheidsbril en gehoorbeschermers krijgen uitgedeeld. Maar Checkpoint is dan ook niet zo maar een theatervoorstelling, het is één groot experiment. En daar horen wat voorzorgsmaatregelen bij…
Host Rachel Rossier legt het rustig uit op het podium. Zodra de alarmbellen gaan rinkelen, zet iedereen zijn bescherming op. We oefenen het even, lachen elkaar uit, want ja, een beetje gek ziet het er wel uit, en zetten ons schrap voor wat komen gaat. Zal het theater er na de voorstelling nog wel hetzelfde uitzien?
Cool!
We kunnen iedereen geruststellen: echt gevaarlijk wordt het gelukkig nooit. Knallen doet het wel, en er is rook, dus die bescherming komt best van pas. Rachel leidt haar testteam in rap tempo door allerlei spannende proefjes, waarbij regelmatig de hulp van het publiek wordt ingeschakeld. Zo zijn er verschillende experimenten waarin jongens het op moeten nemen tegen meisjes, maar zijn er ook kinderen nodig die samen romantisch willen dineren. In een klittenbandpak, ‘geplakt’ tegen de muur…
Checkpoint Theater houdt het tempo er lekker in, en de anderhalve uur die de show duurt vliegt voorbij. Het is bij vlagen leerzaam (je ziet met behulp van rook hoe lucht zich kan verspreiden), regelmatig hilarisch (krijg je een mooi portret als je iemand tegen een wand plaatst, en zijn silhouet zichtbaar maakt door talloze paintballkogeltjes op hem af te vuren?) en altijd een beetje spannend (kan dat echt, lopen op water met maizena?). Precies waar de doelgroep, kinderen vanaf acht jaar, van houdt.
Energie
Rachel en haar testteam moeten tijdens de voorstelling regelmatig even op adem komen. Niet zo raar, want ze gaan er vol in. Ze rennen over het podium en door de zaal, en voeren alle experimenten met veel enthousiasme uit. Dat slaat over op de zaal, waar volop wordt meegeleefd, geklapt en geroepen. Het voelt nauwelijks alsof we in een theater zitten, zo energiek is de sfeer, en dat is precies de sterke kant van deze voorstelling. Zijn er ook minpunten? Eigenlijk niet. Tja, de experimenten hadden soms net wat spannender mogen zijn, de momenten waarop de zaal zijn adem inhoudt ontbraken een beetje, maar we snappen ook dat er beperkingen zijn vanwege de veiligheid. Geen vuur, geen ontploffingen en geen experimenten waarbij het publiek gevaar loopt: waarschijnlijk maar beter ook.
Checkpoint Theater is nog t/m 27 mei te zien in een beperkt aantal theaters. Kijk snel op www.checkpointtheater.nl wanneer ze bij jou in de buurt zijn!