Speelgoed

Sewcool: naaimachine zonder naald en draad (+VIDEO!)

Naaien, maar dan zonder naald en draad. Nou ja, bijna dan, want stiekem zitten er wel naalden in de Sewcool, maar dan zo dat je je er niet aan kunt prikken.

Hoe dat werkt? Dat zochten wij uit!

Sewcool

Het ziet eruit als een naaimachine, maar nergens is plek om een draad in te doen. Dat is ook niet nodig, want de Sewcool werkt zonder naald. ‘Hoe dan?’, vroegen we ons af. Nou… met drie naalden.

Die naalden zitten op de plek waar je ze zou verwachten, maar dan wel zodanig weggewerkt dat je je er niet aan kunt prikken. En er kan ook geen draad doorheen. Hoe kan dit apparaat dan toch naaien? Om daar achter te komen gingen we zelf aan de slag.

Vilt

Het geheim zit ‘m een beetje in de soort stof die gebruikt wordt. De Sewcool werkt alleen met de meegeleverde vilt, een materiaal dat natuurlijk andere eigenschappen heeft dan andere stoffen. Door twee laagjes vilt op elkaar te plaatsen, en de naalden van de Sewcool hun werk te laten doen, worden de vezels van het vilt als het ware aan elkaar verbonden, zodat de lapjes aan elkaar vast komen te zitten.

Belangrijk is wel dat je niet te snel wilt werken. Haal je het lapje snel onder de naalden door, dan hebben zij niet lang en goed genoeg de stoffen met elkaar kunnen ‘vermengen’, en haal je ze zo weer van elkaar af. Geen paniek dan hoor, je doet het gewoon opnieuw.

Sewcool

Rustig oefenen

In de set vind je naast het Sewcool apparaat verschillende lapjes met leuke patroontjes, accessoires en enkele kant en klare vormen. We zouden aanraden om twee van de lapjes (bijvoorbeeld degene met een patroontje dat je kind niet zo mooi vindt) ‘op te offeren’ om de machine en de techniek erachter een beetje onder de knie te krijgen. Een oefenlapje, als het ware. Dan kun je even aanvoelen hoe lang je de stof onder de naalden moet houden, en kun je oefenen om de twee lapjes netjes recht op elkaar te houden.

Hierna kun je met de kant en klare vormen aan de slag, en bijvoorbeeld een leuk cupcake-kussentje maken, of zelfs een handtas. Ben je door al je lapjes heen, dan zijn er in de winkel ook verschillende ‘navulsets’ te koop. De geoefende Sewcool-er kan zelfs een hele lappendeken voor op bed maken!

Filmpje!

Wij gingen zelf natuurlijk ook uitgebreid aan de slag met Sewcool. Benieuwd hoe het ons af ging, of wil je nog wat beter zien hoe het apparaat werkt? Bekijk dan zeker het onderstaande filmpje.