Geen categorie

Ravensburger Xoomy Pocket

Misschien ken je de Xoomy van Ravensburger al. Met deze echte ‘tekenmachine’ kunnen kinderen de mooiste tekeningen maken.

Het enige nadeel is dat dit apparaat aan de grote kant is. Als je op vakantie gaat is het wat veel om mee te nemen, om maar eens wat te noemen. Gelukkig is er ook de Xoomy Pocket!

Xoomy Pocket

De Xoomy Pocket werkt eigenlijk grotendeels hetzelfde als de Xoomy, maar dan in een klein formaat. Een formaat dat je zo in je tas stopt, als je op reis gaat of op visite. Of naar de tandarts, voor in de wachtkamer, of in de auto. Lekker handig dus!

Wat kun je precies met de Xoomy Pocket? Dat laten we je zien aan de hand van de Xoomy Pocket Manga, je weet wel, van die Japanse striptekeningen. Mocht je liever voor Dino’s, Crazy Animals of Ghost gaan kan dat natuurlijk ook.

Eigenlijk is het principe heel eenvoudig, en deden we dit als kind zelf ook al: overtrekken! En dan op de leukste manier, met behulp van een lamp. Daar leg je een doorzichtige disc op, met daarop een afbeelding. Het licht schijnt door de disc heen, en als je er vervolgens een papiertje op legt kun je het overtrekken. Hartstikke leuk, en makkelijk!

Maar extra leuk aan de Xoomy Pocket is dat je ook kunt ‘zoomen’. Je kunt de afbeelding op de disc groter maken, door de zoom te gebruiken, het doorzichtige ‘opzetstuk’. Je kunt hem in de onderste inkeping van de Xoomy Pocket schuiven voor 125%, of in de bovenste voor 140%. Dat deden wij, en de afbeelding op de disc past dan opeens nog maar net op het bijgeleverde papiertje.

Alle drie de standen hebben zo hun voordelen, maar ook nadelen. Teken je de afbeelding op de disc op ware grootte over, dus zonder de zoom, dan is de afbeelding het scherpst te zien en dus het makkelijkst over te trekken. Nadeel is dat je dan maar een redelijk kleine afbeelding op je papier hebt staan, en dat het overtrekken een aardig beroep doet op de fijne motoriek: het kan wat priegelig worden.

Kies je daarentegen voor de stand met de grootste zoom, dan wordt het een stuk minder priegelig, maar is de afbeelding wel minder scherp te zien. Je kunt er in dat geval voor kiezen om te tekenen in een zo donker mogelijke kamer, dan zie je het net wat beter. Wil je en redelijk scherpe lijnen, en niet al te veel gepriegel? Dan ga je voor de gulden middenweg, en kies je de middelste stand.

Xoomy Pocket

Kunstwerken

Met de Xoomy Pocket kan iedereen tekenen! Het resultaat blijft afhankelijk van de vaardigheden en motoriek van je kind, maar zelfs bij niet al te grote tekentalenten zul je de afbeelding van de disc goed herkennen. Natuurlijk kun je de tekening nadat je klaar bent met overtrekken ook nog mooi inkleuren, en er zo helemaal je eigen draai aan geven. Met een beetje oefenen kan je kind opeens de prachtigste Manga tekeningen maken!

Ook, of misschien wel juist, voor kinderen die niet zo goed kunnen tekenen, of nooit lijken te weten hoe zij moeten beginnen, is deze manier van tekenen ideaal. Als zij regelmatig figuren overtrekken, zullen ze steeds meer doorkrijgen hoe een tekening in elkaar zit, en hoe je bijvoorbeeld een gezicht kunt tekenen. Misschien krijgen ze de smaak wel te pakken, en tekenen ze straks ook zonder Xoomy het ene na het andere kunstwerk!

De Xoomy Pocket is voor €15,99 te koop bij verschillende speelgoedwinkels. Een handig cadeautje om kinderen te geven als je op vakantie gaat!