Fashion

Slippers zelf samenstellen: Bandajanas

Leuk voor modebewuste meisjes: zelf hun slippertjes samenstellen. Wij probeerden het uit bij Bandajanas en laten je het resultaat zien.

Bandajanas

Er zijn heel veel dingen leuk aan Bandajanas. Ten eerste het feit dat je zelf je slippers naar wens kunt samenstellen, maar daar vertellen we je straks meer over. We richten ons nu even op het verhaal achter dit hippe merk.

Zo worden de banden die je aan de slipperzool bevestigt gemaakt van gerecycled textiel in zijn puurste vorm. Overgebleven textielresten uit de mode-industrie worden ingekocht, en op maat gemaakt voor de Bandajanas. De stof wordt niet geverfd, waardoor er steeds weer nieuwe soorten banden te koop zijn. Op is op, maar gelukkig komt er altijd weer een nieuw, leuk stofje voor in de plaats. Doordat deze ‘restjes’ rechtstreeks uit de mode-industrie komen, weet je ook nog eens zeker dat ze op dat moment hartstikke hip zijn.

Daarnaast is er de manier waarop de stof verwerkt wordt voor Bandajanas. De rollen textiel gaan naar sociale werkplaatsen, waar mensen met een verstandelijke beperking en vrouwen die door verschillende omstandigheden aan lager wal geraakt zijn ermee aan de slag gaan. Mensen die het hard nodig hebben om ergens trots op te zijn, en die maar wat graag de handen uit de mouwen steken!

Zelf maken

Mooi verhaal, maar levert dat ook mooie slippers op? Jazeker. Wij mochten een mooie set samenstellen voor een meisje, en kozen eerst de zool. Die is voor meisjes roze. Niet zoveel keuze dus, maar we vermoeden zomaar dat de meeste dametjes daar niet zoveel problemen mee hebben. Daarna de banden… daarvan zijn er meer dan genoeg! Wij kozen voor lekker vrolijke kleurtjes en motiefjes, en kozen in plaats van één, twee setjes banden uit. Dan kun je nog eens wisselen, want de slippers moeten natuurlijk wel bij de outfit passen. De banden rijg je door de lus van nubuck die tussen de tenen komt. Veel zachter dan het harde staafje dat je gewend bent bij teenslippers, en voor kinderen wel zo prettig.

Hierna volgde stap 3, het kiezen van de accessoires. Je kunt de banden namelijk extra versieren met kraaltjes en bloemetjes, iets wat we maar al te graag doen! Tenslotte mag je nog een gratis bedeltje uitzoeken als je een complete set slippers maakt, en is je bestelling compleet.

Bandajanas

Mooi!

Na een paar dagen hadden we onze Mini Bandajanas in huis, en kon het grote combineren beginnen. De bandensets bestaan elk uit drie losse ‘touwtjes’, die je op verschillende wijzes door de slippers en om je enkels kunt binden. Hoe je dat doet bepaal je helemaal zelf, kwestie van experimenteren. Belangrijk is wel dat je de banden uiteindelijk allemaal om de enkel bindt, zodat de slipper goed vastzit en niet uit kan vliegen. Na even proberen hadden wij al snel wat handigheid erin, en bedachten we steeds weer nieuwe looks. Hartstikke leuk voor kleine dametjes die precies weten wat ze willen, en dat het liefst zelf een beetje vormgeven. Meer informatie vind je op www.bandajanas.com, waar je de slippers natuurlijk ook zelf kunt bestellen.