Het kan je bijna niet ontgaan zijn: de bijen hebben het moeilijk. Ze worden zelfs met uitsterven bedreigd. Tijd om de bij een beetje te steunen!
Al kan niet iedereen ze waarderen, bijen zijn vriendelijke, en bovenal zeer nuttige wezentjes. Ze zorgen voor 70% van de bestuiving van onze gewassen, om maar eens wat te noemen. Met andere woorden: die lekkere tomaten, appels en andere producten die je in de supermarkt koopt, zouden er niet zijn zonder bijen. Om over honing maar niet te spreken…
Bee Movie
Kinderen zijn nogal eens bang voor bijen, ze kunnen steken (al doen ze dat echt alleen in noodgevallen), en zoemen om hen heen in de zomer. Om hen in te laten zien wat een leuke, nuttige beestje die bijen eigenlijk zijn kun je samen met hen naar Bee Movie kijken, net als wij onlangs deden. Hij staat op Netflix, ook in het Nederlands, en is niet alleen heel leerzaam maar bovenal ontzettend leuk.
Op een grappige manier neem je een kijkje in het leven van een bij, niemand minder dan Barry B. Benson, die het leven buiten de korf graag wil ontdekken. Dat brengt hem, niet helemaal de bedoeling, in een huis, waarvan de mannelijke bewoner panisch is voor bijen en Benson met een welgemikte klap het leven uit wil slaan. Gelukkig wordt hij tegengehouden door zijn vriendin Vanessa, met wie Benson bevriend raakt. Wat niemand wist is dat bijen kunnen praten!
In de film is, omdat een groep bijen het werk een tijdje neerlegt, goed te zien wat er zou gebeuren als er geen bijen meer zijn. Alle bloemen sterven uit! Gelukkig gijpt Benson in, zodat dat in de film voorkomen wordt. Maar wie helpt de bijen in het echt?
Aan de slag
Na het zien van deze film, en met de wetenschap dat de bijen het moeilijk hebben, kun je met je kind leuk aan de slag om zelf je steentje bij te dragen en de bijen meer de ruimte te geven. Dat doe je door veel groeiende en bloeiende planten en bloemen in je tuin te hebben, geen pesticiden in je tuin te gebruiken én door zo’n leuk bijenhotel te maken. Heel makkelijk, door gewoon wat gaten (2-12 mm breed, 3-20 cm diep, aan 1 kant dicht) in een boomstam te boren. Laat het vervolgens wel minimaal een jaar hangen, dat is namelijk de levenscyclus van een bij.