Culinair Getest

Tony’s Chocolonely Ongelijk Verdeeld reep

Vrijwel iedere chocoladereep die wij ooit zagen was verdeeld in keurige gelijke blokjes of reepjes. Maar dat was voordat we de Tony’s Chocolonely Ongelijk Verdeeld reep tegenkwamen. Deze reep bestaat uit allemaal ongelijke stukken, en wij waren benieuwd wat daar de reden achter is.

Tony’s Chocolonely zet zich in voor een eerlijke verdeling van de inkomsten in de cacaoketen. Momenteel ontvangt een cacaoboer gemiddeld 5% van de uiteindelijke verkoopprijs van een kilo chocolade. Deze ongelijke verdeling zorgt voor armoede, kinderarbeid en slavernij, iets waar je je als je geniet van een lekker stuk chocolade vast niet bewust van bent.

En dat wil Tony’s Chocolonely veranderen. Ten eerste door zijn repen voortaan in ongelijke stukken te verdelen, net zo ongelijk als de opbrengsten verdeeld worden. Daarnaast ook door, later dit jaar, zijn cacao rechtstreeks in te kopen bij de boeren, zodat er geen handelaren tussen kunnen gaan zitten die er met het geld vandoor gaan.

Alles goed en wel, maar hoe smaakt die ongelijk verdeelde reep nu eigenlijk? Heerlijk! Het is even oefenen met breken, de stukken die wij afbreken zijn een stuk groter dan de bedoeling was (hè, jammer!), maar wat smaakt de romige chocolade heerlijk. Fijn om te weten dat de makers ervan, terwijl jij geniet, bezig zijn goed werk te verrichten. Dat eet toch een stuk lekkerder!

Tony’s Chocolonely Ongelijk Verdeeld reep is er in 4 smaken, puur, melk, melk/hazeloot en melk/noga, waarbij de laatste onze favoriet is. Verkoopprijs 2,49 euro, meer info op www.tonyschocolonely.nl.