Boeken

Zoeklicht: nieuwe boeken voor kinderen met dyslexie

Voor kinderen met dyslexie is lezen vaak vooral iets dat ze lastig vinden, en niet iets om van te genieten.

Zonde! Want lezen kan voor ieder kind leuk zijn, zo vinden ze bij Uitgeverij Zwijsen. En daarom geven ze al meer dan 30 jaar boeken uit voor kinderen die lezen moeilijk vinden. En nu zijn er 24 nieuwe boeken in deze Zoeklicht serie.

Zoeklicht Dyslexie

Zoeklicht, dat is de naam van de serie speciale boeken die Uitgeverij Zwijsen in 1983 introduceerde voor kinderen die lezen moeilijk vinden. Kinderen met dyslexie kunnen vaak nauwelijks genieten van een boek, omdat het lezen ervan hen zo veel moeite kost.

Dat moet anders kunnen, en met deze boekjes werd bewezen dat dat klopt. Want met wat aanpassingen is lezen voor kinderen met dyslexie ook leuk!

Nieuwe boeken

Onlangs introduceerde Uitgeverij Zwijsen 24 nieuwe boeken in hun Zoeklicht serie. Er zijn er twaalf voor kinderen in de middenbouw van de basisschool en twaalf voor kinderen in de bovenbouw. Zowel de onderwerpen als de schrijfstijl en het leesniveau sluiten aan bij kinderen in deze leeftijd, zodat zij zonder moeite boeken kunnen lezen die zowel bij hun leeftijd als bij hun leesniveau passen. Iets waar bij ‘normale’ boeken vaak problemen ontstaan: boeken die qua inhoud geschikt zijn voor een kind, zijn voor kinderen met dyslexie vaak te moeilijk om te lezen, terwijl makkelijkere boeken te kinderachtig zijn.

Leuk aan de boeken is dat er volop wordt ingespeeld op de sterke kanten van kinderen met dyslexie. Zo denken zij vaak in beelden, en die zijn er volop in deze boekjes! Alle hoofdrolspelers en belangrijke woorden worden op uitvouwpagina’s ‘voorgesteld’ aan de hand van een tekening, die je later vaak terug zal zien in de illustraties van het boek. Handig!

Ook is er gekozen voor een speciaal lettertype dat beter te lezen is bij dyslexie, zijn belangrijke woorden vaak in kleuren geschreven en zijn de pagina’s overzichtelijk ingedeeld. Allemaal zaken die eraan bijdragen dat een boek makkelijker te lezen valt.

Zoeklicht Dyslexie

Niet kinderachtig!

Wat heerlijk dat kinderen met dyslexie nu gewoon boeken kunnen lezen die aansluiten bij hun leeftijd! Wij lazen ‘Een bos vol gevaar’, speciaal voor kinderen van 7-9 jaar, dat een stuk avontuurlijker is dan de boekjes voor beginnende lezers waar kinderen met dyslexie op deze leeftijd vaak nog in blijven hangen. En ‘Het raadsel van Dode Hand’, voor kinderen van 11-12 jaar is ├ęcht spannend en interessant voor de oudste kinderen van de basisschool, terwijl het AVI niveau (M6) is aangepast op het niveau dat kinderen met dyslexie vaak op deze leeftijd hebben.

Hartstikke mooi, deze 24 nieuwe boekjes, we worden er blij van!