Boeken

Uit de gratie

‘Uit de gratie’ bestaat eigenlijk uit drie delen. In deel 1 maken we kennis met Pippa, en vooral met haar steenrijke familie uit Texas. Ze zijn van het soort ‘laat maar lekker zien dat je geld hebt’, je kent ze wel. Te blond haar, te veel juwelen, te grote, opzichtige huizen en gebrek aan klasse. Pippa gaat trouwen met een jongen uit net zo’n familie, waarbij met name de twee moeders de teugels stevig in handen houden. Niet zozeer omdat zij hun kinderen een droomhuwelijk toewensen, maar vooral om te laten zien welke van de twee families het meeste geld en aanzien heeft, of zou moeten hebben.

In deel 2 moet Pippa het zien te redden zonder haar rijke familie. Het huwelijk gaat, buiten haar schuld om, op het laatste moment niet door. Vervelend is echter dat zo’n beetje de hele wereld denkt dat het wél haar schuld is, en het wordt haar niet in dank afgenomen dat ze HET society evenement van het jaar niet door laat gaan. De gasten die al hadden geinvesteerd in dure cadeaus en kleding (laat maar zien dat je geld hebt!), maar vooral ook Pippa’s moeder, zijn laaiend, en Pippa wordt acuut onterfd. De enige manier om toch nog aanspraak te maken op een deel van de erfenis is door ergens een diploma in te halen. Dat is het begin van een reeks pogingen, die Pippa (vanwege de roddelpers vermomd en met een valse naam) tevergeefs onderneemt.

Deel 3 leest als een liefdesverhaal met complicaties, wanneer Pippa vermomd als man in de huishouding gaat werken bij een rijke familie in Las Vegas, en uitgerekend daar een geweldige vent tegenkomt. Lastig… Als toetje volgt tenslotte nog de, enigszins absurde, apotheose, waarin alle verhalen samen komen.

Ieder deel afzonderlijk is zeer de moeite waard, al spreekt deel 1 toch wel het meest tot de verbeelding. Heerlijk om te zien wat rijkdom met mensen doet, vooral met de wetenschap dat dit soort mensen echt bestaan in het achterhoofd. Het tweede deel is wat ongeloofwaardiger, maar het liefdesverhaal aan het slot van het boek maakt het geheel toch een fijn, doch absurd, ‘sprookje’. Auteur Amanda Brown kennen we o.a. van Legally Blonde, en als je het ons vraagt zou ook ‘Uit de gratie’ zich prima lenen voor een film.

Uit de gratie – Amanda Brown & Janice Weber
ISBN 9789044320435
The House of Books
17,50 euro

Uit de gratie
Bestel via Bol.com: Uit de gratie
A. Brown & J. Weber