Boeken

Slapeloze nachten

Sophie Kinsella, de auteur van de Shopaholic serie, heet eigenlijk Madeleine Wickham. Onder deze naam schreef zij al wat boeken, maar met Shopaholic brak zij pas echt door. Eén van de boeken die zij nog ‘als zichzelf’ schreef, werd onlangs echter vertaald in het Nederlands, en wij waren benieuwd of het zich een beetje kon meten met haar bekendere werk.

‘Slapeloze nachten’ verscheen in Engeland in 2001, in dezelfde periode dat ook de Shopaholic reeks steeds populairder werd. Door het boek in Nederland onder haar oorspronkelijke naam uit te brengen kan voorkomen worden dat iedereen steeds de vergelijking trekt met haar bekende werk, ware het niet dat reeds op de cover uitgebreid staat vermeld dat ‘Madeleine Wickham bestsellerauteur Sophie Kinsella is’. Zo heeft het gebruik van verschillende namen natuurlijk niet zo veel nut, maar ach, als het een goed boek is maakt dat natuurlijk niet zo veel uit.

Het verhaal gaat over 2 echtparen en hun gezinnen, die allemaal wel toe zijn aan een weekje weg. Dat zij daartoe in hetzelfde vakantiethuisje terechtkomen, was echter niet de bedoeling. Of toch wel, en was het eigenaar (en vriend van beide families) Gerards bedoeling om de spanningen hoog op te laten lopen? Hoe het verhaal precies in de steel zit, en of de echtparen wel echt vreemden van elkaar zijn zoals zij denken, wordt al lezend duidelijk. Steeds als je denkt alle losse eindjes aan elkaar te hebben geknoopt, duikt er weer een nieuwe verhaallijn op die alles verandert.

Een heerlijk boek, die door het nadrukkelijk noemen van Sophie Kinsella misschien meer aandacht krijgt, zonder dat het dat eigenlijk nodig zou moeten hebben. Liefde, bedrog, geheimen, seks en bovenal een prima opgebouwd en soms bijna (let wel: bijna) irritant gedoseerd verhaal: een echte aanrader.

Slapeloze nachten – Madeleine Wickham
ISBN 9789044319422
The House of Books
16,90 euro

Slapeloze nachten
Slapeloze nachten
Madeleine Wickham