Boeken

Rose onder vuur

Boeken over de Tweede Wereldoorlog zwaar, droog en saai? Niet als je Rose onder vuur leest, speciaal geschreven in de Young Adult categorie.

Young Adult boeken zijn boeken, de naam zegt het al, voor jongvolwassenen. Meestal interessant vanaf een jaar of 16, maar ook prima te lezen door twintigers of dertigers, zeker als een zwaar thema nu eens vanuit een ander perspectief wordt bekeken.

Rose onder vuur is een prachtig voorbeeld. Rose is een hele jonge, nauwelijks opgeleide pilote in de Tweede Wereldoorlog. Slechts 18 jaar, en toch vliegt zij al in gevechtstoestellen rond. Een dappere dame, maar ook gewoon nog een meisje, met vriendinnen, liefdes en gewoon, meisjesdingen.

Tijdens 1 van haar vluchten gaat het mis, en belandt zij in het vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück. Dit is de start van Deel 2 van het boek, wat ons betreft het indrukwekkendste. De oorlog gezien vanuit het perspectief van een jonge Amerikaanse pilote: voor ons Nederlanders geen vaak gebruikt perspectief, maar daardoor des te meer interessant. De Young Adult vorm van het boek zorgt ervoor dat het makkelijk leesbaar is, met een hoofdpersoon waar (jonge) vrouwen zich in kunnen herkennen. Een prachtig verhaal, een indrukwekkend boek.

Rose onder vuur – Elizabeth Wein
ISBN 9789000330737
Van Goor
19,99 euro