Boeken Featured

Nieuwe handen

De nieuwjaarsbrand in Volendam eiste 14 dodelijke slachtoffers, daarnaast liepen vele jonge mensen brandwonden op. Jonge mensen die inmiddels 9 jaar verder zijn en veelal nog dagelijks geconfronteerd worden met de gevolgen. Eén van hen, Gerie Smit, schreef een boek over hoe de brand haar leven veranderde.
Haar verhaal begint op Oudjaarsdag 2000, wanneer zij zich klaarmaakt om ’s avonds lekker te gaan feesten. Zij verheugt zich erop, omdat zij hoopt dat de jongen waar zij al tijden een oogje op heeft tegen te komen. Dat gebeurt, de twee zoenen zelfs, maar snel daarna gaat het mis. Brand, chaos, paniek. Gerie komt pas weken later weer bij in het ziekenhuis en het duurt nog lang voordat zij zich beseft wat er is gebeurd. Deels doordat zij zich weinig meer kan herinneren, maar ook wordt zij nog even in onwetendheid gelaten over de gevolgen en de dodelijke slachtoffers omdat zij dit fysiek nog niet aankan.
Gerie is er namelijk slecht aan toe, met brandwonden over een groot deel van haar lijf en verschillende infecties en complicaties die haar geregeld op de IC doen belanden. Uiteindelijk krabbelt zij langzaam op, maar dit kost moeite. Want naast slachtoffer is Gerie ook gewoon een puber, dwars, verongelijkt en ‘moeilijk’. Boos dat dit haar overkomen is en haar leven opeens zo anders is geworden: ze wil gewoon naar school en net doen alsof er niets gebeurd is.

In haar boek is Gerie Smit openhartig over haar herstelperiode, maar geeft zij ook de beklemmende sfeer die nog tijden in het dorp heerste weer. Alles draait om de brand, slachtoffers ‘beconcurreren’ elkaar wie er erger aan toe is en het is lastig om weer tot de orde van de dag over te gaan, ondanks (of misschien soms zelfs wel dankzij) de goedbedoelde pogingen de slachtoffers te helpen. Een indrukwekkend verhaal over hoe een brand die een paar minuten duurde het leven van velen zo ontzettend veranderde.

Nieuwe handen – Gerie Smit
ISBN 9789049998394
Truth & Dare
17,95 euro

Nieuwe handen
Bestel via Bol.com: Nieuwe handen
Gerie Smit