Boeken

Niet voor mietjes

Jo Claes is een succesvolle misdaadauteur uit Vlaanderen. Normaal gesproken schrijft hij voor volwassenen, maar met ‘Niet voor mietjes’ laat hij zien ook prima jeugdthrillers af te leveren.

Niet voor mietjes

Matthias is net verhuisd, en daardoor op een nieuwe school terechtgekomen. Was hij net een beetje gewend aan zijn middelbare school, kan hij weer opnieuw beginnen! Hij voelt zich nog helemaal niet thuis, en heeft geen vrienden.

Een herkenbaar thema voor een jeugdboek. ‘Niet voor mietjes’ is echter niet zomaar een jeugdboek, het is een echte thriller. Matthias komt in contact met de slimme Dante en het aparte meisje Rani, voor wie hij direct gevoelens koestert. Als zij wordt beschuldigd van diefstal, besluit Matthias met zijn nieuwe vrienden op onderzoek uit te gaan. Maar dat is bepaald niet zonder gevaar!

Spannend

Kinderen die de basisschool ontgroeid zijn, kunnen vaak lastig hun weg vinden in kinderboekenland. Te groot voor echte kinderboeken, te klein voor boeken voor wat oudere pubers. Deze spannende jeugdthriller zit daar mooi tussenin. Kinderen vanaf een jaar of 12 zullen zich in veel dingen herkennen, het verhaal speelt zich voor een groot deel op en rond de middelbare school af, terwijl de spannende elementen ver genoeg van hen afstaan om spannend te blijven.

Het Vlaamse taalgebruik van Jo Claes maakt het boek wat ‘netter’ dan veel Nederlandse boeken, zonder hinderlijk te zijn. ‘Niet voor mietjes’ is écht spannend, zonder kinderen ’s nachts wakker te houden.

Niet voor mietjes – Jo Claes
ISBN 9789026142185
De Fontein
€12,99