Boeken

Lifestylelog leest Cassandra

Het prachtige boek Cassandra speelt zich af in de jaren ’60. Een herkenbare sfeer, die het verhaal extra glans geeft.

Een boek dat in 1962 verscheen, is dat nu nog steeds leuk om te lezen? Ja! Althans, in het geval van Cassandra. Want alhoewel het leven veranderd is, het taalgebruik met zijn tijd mee is gegaan en sommige situaties in het boek duidelijk gedateerd zijn, het thema blijft herkenbaar.

Tweelingzussen, Cassandra en Judith, die een zeer sterke en hechte band hebben. Alles doen zij samen, zo lijkt het. Hun levens zijn met elkaar verweven, ze ontlenen een groot deel van hun identiteit aan elkaar. Een twee-eenheid die nooit verbroken kan worden… totdat Judith besluit te gaan trouwen.

Cassandra keert terug naar haar ouderlijk huis om als bruidsmeisje te fungeren, maar in alles voel je dat zij tegen dit huwelijk is. De man die Judiths hart veroverde zal nooit haar goedkeuring krijgen. Die hele bruiloft, van Cassandra hoeft het niet.

Toch heeft zij, zo hoort dat nu eenmaal, een mooie jurk gekocht voor de bruiloft. Niet te uitbundig, mooi, stijlvol en ingetogen. Dat is ook precies wat Judith in gedachten had voor haar bruidsjurk. En tja, het blijft een tweeling, wat leidt tot een bijzondere situatie…

‘Cassandra’ is een heerlijk, mooi geschreven en kwalitatief sterk verhaal. De jaren ’60 zijn voelbaar, heerlijk, zonder het geheel oubollig te maken. Een prachtig boek voor in de vakantiekoffer.

Cassandra – Dorothy Baker
ISBN 9789046816974
Nieuw Amsterdam
€18,95