Boeken Favourites

Liefde met een hoofddoek

Liefde met een hoofddoek belooft een ‘zoektocht naar De Ware in moslimstijl’ te zijn, aldus de kaft. Maar al snel kom je er tijdens het lezen achter dat het veel meer is dan dat. Door Shelina’s autobiografische verhaal leer je ook meteen het nodige over het leven van moderne molima’s en hun geloof.

Trouwen, de ware vinden is als moslima niet al te eenvoudig. Ten eerste bemoeit de hele familie zich ermee en ten tweede is het lastig een man te vinden die hetzelfde in het leven staat als jij. Shelina heeft gestudeerd aan Oxford, heeft een goede baan én draagt een hoofddoek. En dat terwijl de ene man geen hoogopgeleide vrouw wil, de volgende geen vrouw die een hoofddoel draagt en een derde eigenlijk helemaal geen vrouw wil, maar zijn moeder vindt het wel eens tijd worden. Al deze mannen, en de ‘dates’ (veelal in gezelschap van beide families) komen voorbij in het boek en worden tot in (komische!) details beschreven. Hierdoor merk je al snel dat uithuwelijken, een schrikwoord in de Westerse cultuur, eigenlijk helemaal niet zo heftig is als wij vaak denken: de ouders dragen welliswaar geschikte partners aan, maar het is Shelina die uiteindelijk de keuze maakt of ze de heren wil blijven zien, en zelfs uiteindelijk zelf steeds meer het heft in eigen hand neemt. Nu zal het ook ongetwijfeld anders eraan toe gaan, maar dat neemt niet weg dat al snel duidelijk wordt dat moslima’s vaak een stuk minder onderdrukt worden dan nog wel eens gedacht wordt. Dat vormt dan ook meteen de tweede rode draad van het boek, Shelina doet dapper haar best alle vooroordelen die er heersen (‘Die hoofddoek, dat moet zeker van je man?’) uit de wereld te helpen. Dat geeft het boek meer diepgang, maar lijdt soms ook wel een beetje af van het uiteindelijke verhaal: de zoektocht naar Dé Ware.

Liefde met een hoofddoek is een interessant inkijkje in het leven van een moderne molima, dat alhoewel de gang van zaken anders is, prettig duidelijk maakt dat de zoektocht naar de ware eigenlijk in iedere cultuur op hetzelfde neerkomt: heel veel geduld hebben.

Liefde met een hoofddoek – Shelina Zahra Janmohamed
ISBN 9789044327045
The House of Books
17,95 euro

Liefde met een hoofddoek
Bestel via Bol.com: Liefde met een hoofddoek
Janmohamed, S.H