Boeken

Ik moest mijn land ontvluchten

Vesna Maric was in de jaren 90 een vluchteling, afkomstig uit het voormalige Joegoslavië. De ene dag is zij een normaal pubermeisje, de volgende dag is het land in oorlog en zijn haar leven en toekomst compleet anders dan zij kon voorspellen.
Vesna vlucht naar Engeland, waar zij opeens geen ‘persoon’ meer is, maar een vluchteling. En daar horen verwachtingen bij. Zo wordt haar tijdens haar dagendurende vlucht verteld er vooral niet te goed gekleed en verzorgd uit te zien: dan komen zij en haar groep mede-vluchtelingen nooit Engeland binnen, want dan voldoen zij niet aan het beeld dat mensen bij een vluchteling hebben.
Inmiddels ligt de oorlog in Joegoslavië achter ons, en werkt Vesna als schrijfster. ‘Ik moest mijn land ontvluchten’ vertelt haar persoonlijke verhaal, waarin zij op indrukwekkende wijze een beschrijving geeft van de oorlog, en de waanzinnigheid die zich van de bevolking meester leek te maken. Maar ook haar nieuwe leven, en hoe moeilijk het is om van zielige vluchteling weer gewoon ‘mens’ te worden komen ruimschoots aan bod. Een mooi en indrukwekkend boek, waarin de oorlog, en met name de vluchteling, een gezicht krijgt.

Ik moest mijn land ontvluchten – Vesna Maric
ISBN 9789089900883
Uitgeverij Arena
18,95 euro


Ik moest mijn land ontvluchten
Bestel via Bol.com: Ik moest mijn land ontvluchten
Maric, V.