Boeken

Hoofdzaak: wat doe je er als er een hoofd op je keukentafel ligt?

Hoofdzaak

Het is nogal wat. Kom je nietsvermoedend je keuken binnengewandeld, ligt er een hoofd op de tafel. Een bizar uitgangspunt voor een spannende thriller.

Hoofdzaak

Je verzint het niet, zou je zeggen. Een hoofd dat op een dag zomaar op een keukentafel ligt. Is het een toevallige plek? Of heeft de vindplaats, de keuken van rechercheur David Nichols, iets met het slachtoffer, of wellicht zelfs de dader te maken?

David schakelt, naast zijn reguliere collega’s, ook zus Isabel in om te helpen deze zaak op te lossen. Isabel was tot twee jaar geleden zelf ook rechercheur, maar heeft na een heftige zaak besloten te stoppen met dit werk. Toch kan ze het verzoek van David niet negeren: het gaat hier om haar broer én om een vrij bizarre zaak, tenslotte. Het bloed stroomt waar het niet gaan kan, en Isabel stort zich vol op het onderzoek.

Een hoofd… dus

Het spannende verhaal komt wat langzaam op gang. Misschien maar goed ook: wij moesten wel even een tijdje bijkomen van dat hoofd. Het zal verdorie op je tafel liggen!

Ongemerkt vertelt het boek je iedere bladzijde echter meer dan je beseft over de hele zaak, en al lijkt het alsof je pagina’s lang niet verder komt dan ‘goh, een hoofd’, op de achtergrond gebeurt er van alles.

Je hebt het dan ook bijna niet in de gaten dat het verhaal, zonder groots spektakel of traditioneel thriller-kippenvel, toewerkt naar de onvermijdelijke ontknoping. Zorgvuldig opgebouwd, met veel oog voor detail, maar wellicht niet helemaal bevredigend voor liefhebbers van thrillers waar de dreiging van iedere pagina druipt.

Een psychologisch spel, geschreven door iemand met kennis van zaken. Mariska Overman (Hoofdzaak is haar eerste thriller) werkt o.a. in een uitvaartonderneming en is nu mede-eigenaar van een bureau dat de dood bespreekbaar maakt. Of ze bij deze zaak heeft geput uit eigen ervaring… we hopen van niet. Dat de dood dichtbij is, en soms zelfs letterlijk op je keukentafel kan liggen, dat bewijst dit boek zeker.

Hoofdzaak – Mariska Overman
ISBN 9789461092397
De Crime Compagnie