Boeken

Het begon toen ik veertien was

Over de sekte van Warren Jeffs (Fundamentalist Church of Latter Day Saints) is aardig wat bekend (zie Wikipedia voor meer info), met name de manier waarop vrouwen worden behandeld binnen deze groep is berucht. De ouderwetse jurken en haardracht waar zij aan te herkennen zijn, zijn al geen pretje, maar dat is nog niks vergeleken bij hun huwelijkse leven.

In ‘Het begon toen ik veertien was’ doet Elissa Wall haar verhaal. Zij klaagde Warren Jeffs aan wegens aanzetten tot verkrachting: Elissa werd op haar veertiende tegen haar zin uitgehuwelijkt aan haar neef Allen, die haar vanaf dat moment als zijn bezit beschouwde, met alle gevolgen van dien. Het boek vertelt over de rechtszaak, maar vooral ook over Elissa’s jeugd binnen de sekte. Een leven waarvan je je niet kunt voorstellen dat het in deze moderne�tijd plaatsvindt, waar polygamie en gedwongen huwelijken (en scheidingen!) aan de orde van de dag zijn.

Elissa is er, na haar vertrek, redelijk goed vanaf gekomen en vormt een gelukkig gezinnetje met haar man Lamont, een mede ‘ex-FLDSer’. Haar boek maakt echter pijnlijk duidelijk dat er zich nog talloze meisjes in een vergelijkbare situatie als de hare bevinden. Schokkend, bizar en ongelooflijk om te lezen. Al is het verhaal soms wat langdradig en wel erg gedetailleerd, een beter kijkje in de wereld van een fundamentalistische geloofsgemeenschap zul je niet snel krijgen.

Het begon toen ik veertien was – Elissa Wall
ISBN 9789089900241
Uitgeverij Arena
19,95 euro

Het begon toen ik veertien was
Bestel via Bol.com: Het begon toen ik veertien was
Wall, E. & Pulitzer, L.