Boeken Favourites

Goede Tijden, Slechte Tijden

Het kan je bijna niet ontgaan zijn dat Goede Tijden, Slechte Tijden dit jaar 20 jaar bestaat. Ter ere daarvan verscheen onlangs ook een roman met dezelfde naam, die een wel heel originele insteek heeft. In het boek komen namelijk stukken van het script terug, vermengd met het verhaal van de hoofdrolspeelster in dit boek, Kris.

Kris is vanaf de eerste uitzending, zij is dan 16 jaar, groot fan van de serie. Op de dag dat de serie begint ontmoet zij ook haar grote liefde, Mick, al weet ze dan nog niet dat hij haar grote liefde zal zijn. We volgen Kris in de 20 jaar die volgen, 20 jaar waarin zij de serie trouw volgt.

Heel leuk aan het boek is dat echte scènes uit de serie zijn uitgeschreven, en worden afgewisseld met het verhaal van Kris. Steeds blijken haar leven en de serie grote overeenkomsten met elkaar te vertonen, iets waar door de schrijfster (die tevens als schrijfster verbonden is aan GTST) veel zorg aan is besteed. De scènes die worden gebruikt passen steeds prima in het verhaal, en bieden een leuke terugblik op 20 jaar GTST. Daarnaast is ook veel aandacht besteed aan het op de juiste manier beschrijven van het tijdsbeeld. De Bijlmerramp, de introductie van de computer en het mobieltje: je ziet Nederland langzaam veranderen.

Het leven van Kris begint als dat van een willekeurige zestienjarige, maar verandert naarmate de jaren vorderen steeds meer in een soap. Dat maakt het verhaal soms een tikkie té, al leest het wel heerlijk weg. Het boek roept dezelfde sfeer op als de serie: binnen de kortste keren zijn er 20 jaar voorbij, kun je nauwelijks geloven wat er in die tijd allemaal gebeurd is én kunnen er zo nog 20 jaar aan vastgeplakt worden. Een aanrader voor iedereen die GTST kortere of langere tijd volgde of nog steeds volgt.

Goede tijden slechte tijden – Susan Stam
ISBN 9789490783174
Reality Bites Publishing
19,95 euro

Goede Tijden Slechte Tijden
Bestel via Bol.com: Goede Tijden Slechte Tijden