Boeken Favourites

Gelezen: Wilde haren

Gerie Smit schreef eerder ‘Nieuwe handen’, waarin zij de periode rond en na de Volendamse caf├ębrand, en de gevolgen voor haar beschreef. Een bestseller. Nu is er haar tweede boek, ‘Wilde haren’.

Wilde haren gaat over 2 meisjes, Joke en Suuz, die opgroeien in een klein Noord-Hollands dorp. Suuz is de losbandige van de twee, terwijl Joke door haar ouders bijzonder kort wordt gehouden, en de verstandige van de twee lijkt te zijn. Suuz vertrekt zodra zij kan naar Amsterdam, ‘de stad’, terwijl Joke nog jarenlang thuis bij haar ouders blijft wonen.

Waar Joke een rustige, verstandige baan als lerares accepteert, stort Suuz zich in de wereld van de televisie. De band verwatert, en zo hebben de meiden van elkaar niet door dat ze allebei flink in de problemen zitten. Suuz kan het hectische, rare tv-wereldje niet meer aan, terwijl Joke om te ontsnappen aan de saaie realiteit in het dorp wel heel ver gaat, en haar toevlucht zoekt tot foute vrienden en drugs.

In het boek spelen twee periodes een grote rol, het heden en 10 jaar geleden. Vanuit het gezichtspunt van beide hoofdrolspeelsters wordt er regelmatig geschakeld tussen deze twee periodes, die steeds meer met elkaar te maken blijken te hebben. ‘Wilde haren’ geeft de sfeer en problematiek van het ‘hedendaagse’ dorp perfect weer. Een goede roman, met een actueel thema, die zomaar eens Gerie Smits tweede bestseller zou kunnen worden.

Wilde haren – Gerie Smit
ISBN 9789049952013
Uitgeverij Mistral
17,95 euro