Boeken

Die nacht op het callcenter

Heb je wel eens gehoord van de grote callcenters die je vindt in India? Hierin werken veel (vaak) jonge mensen, die telefonisch klanten uit o.a. Amerika te woord staan. Hun namen zijn ‘verbouwd’ naar Engelse varianten, en ze hebben zelfs een heus Amerikaans accent aangeleerd gekregen. In één van die callcenters werkt Shyam, alias Sam, samen met een groep die hij inmiddels vrienden kan noemen.

Tijdens een van de vele nachten (vanwege het tijdsverschil met Amerika werken zij op ongebruikelijke tijden) gebeurt er van alles. Wat begint als een beschrijving van een typische werknacht van een gemiddelde Indiaase medewerker, verandert in de loop van de boek in een verhaal van een dreigend ontslag en vele bijzondere ontwikkelingen die hierop volgen.

Shyam en zijn vrienden horen van het naderende ontslag, en besluiten te ‘spijbelen’. Ze rijden een stuk met hun auto, als het noodlot toeslaat. Zij weten te overleven, maar hun leven zal nooit meer hetzelfde zijn. De manier waarop dit gebeurt gaat velen, gelovig en niet-gelovig, misschien wat ver, maar laten we zeggen dat de gebeurtenissen wél ervoor zorgen dat zij niet meer als slaafjes hun leven over zich heen laten komen.

‘Die nacht op het callcenter’ is met name interessant omdat het een wereld laat zien die weinigen van ons kennen. De ‘religieuze twist’ deed ons wel even met de ogen knipperen, maar maakte wel dat je het boek waarschijnlijk nog een aardig tijdje zult onthouden.

Die nacht op het callcenter – Chetan Bhagat
ISBN 9789032512002
Uitgeverij De Kern
16,95 euro

Die nacht op het callcenter
Bestel via Bol.com: Die nacht op het callcenter
Bhagat, C.