Boeken

De oppas: een nieuwe thriller van Jet van Vuuren

De oppas Jet van Vuuren

Jet van Vuuren is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een populaire thrillerauteur. Haar boeken richten zich vooral op vrouwen, en hebben ook altijd een vrouw in de hoofdrol.

Ook in De oppas staat een vrouw centraal. En dat is wederom een heel bijzondere…

De oppas

Jet van Vuuren laat in haar boeken graag vrouwen die in de basis herkenbaar zijn, maar waar ergens iets mee is mis gegaan de hoofdrol spelen. Daardoor klopt er bij hen iets niet. Ze hebben rare trekjes, moordlustig soms. Verknipt, zou je ze soms kunnen noemen. In De oppas zet ze zo’n dame misschien nog wel beter neer dan in haar vorige boeken.

Dorien is een jonge vrouw, die haar bed niet uit komt. Reuma, en tal van andere kwalen, zorgen ervoor dat zij al jaren in bed of in de directe omgeving daarvan bivakkeert. De keren dat ze toch op pad moet gaat ze met de scootmobiel, maar dat is zelden. Liever luistert ze vanuit haar veilige slaapkamer naar de geluiden in de Delftse binnenstad.

Waar ze soms een uitzondering voor maakt is een spelletje bridge bij de buren. Samen met haar man, Anton. Het is tijdens zo’n avond dat hij opeens verdwijnt, Dorien in alle staten achterlatend. Anton is vermist, maar niemand lijkt daar wakker van te liggen.

Hoe is Dorien zo geworden? Waar is Anton? En wat is er gebeurd met het buurmeisje, jaren geleden, dat vermoord werd gevonden in de tuin van haar oppas, in dezelfde straat? Als dat buurmeisje jaren later uit de gevangenis komt wordt dat langzaam duidelijk, net als het ware verhaal van Dorien.

Geweldig opgebouwd

Jet van Vuuren is er wederom in geslaagd een thriller af te leveren die geen moment verveelt, en vanaf pagina 1 je hersenen overuren laat draaien. Wat is er daar in Delft in vredesnaam gebeurd? De vragen uit het heden én het verleden wordt steeds een beetje verder beantwoord, met angstaanjagende antwoorden. De oppas is een spannend en tegelijk tragisch verhaal dat je bij de keel grijpt. De hoofdpersoon is angstaanjagend goed beschreven, en past feilloos in het rijtje ‘tikje verknipte vrouwen’ van Jet van Vuuren.

De oppas – Jet van Vuuren
ISBN 9789045211435
Karakter Uitgevers
€15,00