Boeken

Beknopt woordenboek voor geliefden

Als je begint te lezen in ‘Beknopt woordenboek voor geliefden’ vraag je je af waar je aan begonnen bent. De Chinese hoofdpersoon praat zeer gebrekkig Nederlands (in het origineel gaat het om Engels, daar het verhaal zich afspeelt in Engeland), en het is moeilijk om te snappen waar zij het over heeft. Maar laat dat nou net de hele clou van het daaropvolgende verhaal zijn.

Xiao Qiao Zhuang, een jonge vrouw uit China, is compleet verloren als zij arriveert in Londen om daar Engels te leren. Het is lastig om te communiceren in het Engels, en ze snapt vaak niks van de cultuur en gebruiken. Omdat niemand haar naam uit kan spreken noemt ze zichzelf al snel Z, en onder die naam vindt ze langzaam haar weg in dat vreemde land. Haar Chinees-Engelse woordenboekje sleept haar er vaak doorheen, maar er is 1 specifiek onderwerp waarbij het ernstig tekortschiet: de liefde.

Geen onderwerp waarover zoveel uitdrukkingen bestaan, en die zijn lastig te interpreteren en juist te gebruiken als je de taal en cultuur niet machtig bent. Dat leidt tot nogal wat misverstanden. Zo woont ze binnen no time samen met een man, enkel omdat hij meldde ‘dat ze altijd welkom was’. En ook tijdens haar reis door de rest van Europa leert zij veel over de liefde, en dat is niet altijd positief.

In het begin van het boek is de haperende manier van schrijven best irritant, maar na een paar pagina’s moet je concluderen dat er eigenlijk geen andere manier is om dit verhaal te vertellen. De vertaler van dit boek heeft er ongetwijfeld een behoorlijke kluif aan gehad om het gebrekkige Chinees-Engels om te zetten naar gebrekkig Chinees-Nederlands, maar is hier prima in geslaagd. Het is juist deze schrijfstijl die ervoor zorgt dat je je al snel verbonden voelt met Z, en haar belevenissen ‘in de grote Westerse wereld’ écht meebeleeft. Z weet je te ontroeren en boeien. Haar moeizame integratie, persoonlijke ontwikkeling én de liefde maken dat je het boek maar moeilijk weg kunt leggen.

Beknopt woordenboek voor geliefden – Xiaolu Guo
ISBN 9789058314765
Uitgeverij Sirene
19,95 euro

Beknopt woordenboek voor geliefden
Bestel via Bol.com: Beknopt woordenboek voor geliefden
X. Guo