Kinderen zijn dol op frietjes! Eigenlijk zijn ze dol op alles dat uit de frituurpan komt. En nu dat met de Philips Airfryer ook nog eens een stuk gezonder kan, zijn ook wij om!
De Philips Airfryer. We hadden er al over gehoord, maar nu krijgen we ook de kans om hem uit te proberen. Vooraf hebben we veel vragen. Hoe werkt het? Wat kun je er allemaal in bakken? Is het resultaat net zo lekker en knapperig als wanneer je een frituurpan gebruikt? Stinkt deze manier van frituren niet? En, heel belangrijk: proeven kinderen het verschil? Tijd om de proef op de som te nemen!
Hoe werkt het?
We testen de Philips Avance XL Airfryer, waarbij het ‘XL’ staat voor de hoeveelheid eten die je ermee kunt bereiden: tot wel 1,2 kg. Fijn, want zo hoef je als je voor je hele gezin frietjes wilt bakken niet eindeloos kleine porties te maken. De Airfryer werkt op basis van Rapid Air-technologie, wat heel erg in het kort neerkomt op een combinatie van hete lucht met een grill. Er is dus geen frituurvet nodig en, zo lezen we in het bijgeleverde receptenboekje, bij het overgrote deel van de gerechten ook geen olie.
Airfryer: aan de slag!
Tijd om aan de slag te gaan! In het receptenboekje kwamen we gerechten tegen die ons het water in de mond deden lopen, maar vandaag beperken we ons tot wat er in een gemiddeld gezin toch vooral in een friteuse bereid wordt: frites en snacks. Maar, zo willen we je toch niet onthouden, in de Airfryer kun je ook drumsticks, quiches, vis en zelfs taart bereiden. Een aantal recepten vind je in het bijgeleverde boekje, en op internet vind je er nog veel meer. Fijn om te weten, de Airfryer kan dus ook een aantal taken van een oven overnemen!
Een kleine hindernis is dat de meeste merken op de verpakkingen van hun frites en snacks nog geen bereidingstijd in de Airfryer geven. Gezien de opkomst van deze nieuwe manier van frituren zal dat echter niet lang meer duren, en ook op de Airfryer zelf vind je handige indicaties. Zo weten we dat frietjes 8-16 minuten nodig hebben. Een aardige marge, een en ander hangt natuurlijk ook af van de dikte van de frietjes en de hoeveelheid die je tegelijk bereidt. In het begin is het even uitproberen dus. Wij vullen ons mandje voor iets meer dan de helft met friet. We kiezen voor een variant die ook geschikt is voor de oven: hier zit al wat olie in verwerkt, wat zal leiden tot een wat knapperiger resultaat, zo belooft de handleiding ons.
Frietjes!
We vullen het mandje met frietjes uit de vriezer, en dan begint het grote wachten. Je kunt heel handig de timer instellen, zodat de Airfryer vanzelf stopt en gaat piepen als je gerecht klaar is, maar geduld om daar rustig op te wachten hebben we dit keer niet. Regelmatig trekken we het mandje even uit het apparaat, dat gaat heel gemakkelijk, om te zien of de frietjes al goudgeel worden. We kunnen ons nauwelijks voorstellen dat we nu aan het ‘frituren’ zijn: je ruikt vrijwel niks! Na een minuut of 10 keuren we het resultaat goed, en gaan we aan tafel. Tijd voor de smaaktest!
We testen de friet met volwassenen en kinderen. De volwassenen zijn direct enthousiast: lekkere friet, krokant van buiten, zacht van binnen, en lekker ‘droog’, dus niet vet. Iets anders dan friet uit de frituur, maar wat ons betreft ook stukken lekkerder! Maar wat zullen de kinderen daar van vinden? Smaakt de friet niet te gezond? Gespannen wachten we op het oordeel, en dat blijkt positief. ‘Lekkerder dan ovenfrietjes, een klein beetje anders dan gewone frietjes, maar super lekker’, zo luidt het oordeel. En daar sluiten wij ons bij aan, terwijl de friet met smaak opgegeten wordt.
Tijd voor snacks
Nu we weten dat de Airfryer frietjes prima aankan, is het tijd voor de volgende stap: snacks. We bereiden deze wel eens in de oven, maar kinderen zijn niet al te dol op het vaak wat droge resultaat. Doet de Airfryer het beter? We vullen het mandje met kipfingers, kleine kaassoufflés en nog wat andere kleine snacks. Gelukkig heeft deze fabrikant de bereidingstijd in de Airfryer op de verpakking vermeld: met een minuut of 6 zouden ze klaar moeten zijn.
De kinderen storten zich zodra ze klaar zijn met hun frietjes op de kipfingers. Lekker! Véél lekkerder dan uit de oven, krokanter en sappiger! Maar hoe zit het met de kaassoufflés, da’s best een lastige snack om lekker te maken zonder olie? Nou, dat is de Airfryer ook prima gelukt. Ook hier proef je verschil met een kaassoufflé die uit het vet komt, maar ook hier vinden we dat eerder een pluspunt. Het korstje is goed krokant, en de vulling een stuk minder vet. Opeens proeven we echt kaas, in plaats van die bekende frituursmaak.
We zijn om!
Een frituurpan komt er bij ons niet in, zo luidt al jarenlang ons motto. Die dingen stinken maar, ze worden vies (en vervangen van het vet is een gruwelijk klusje!) en zorgen ervoor dat je veel te makkelijk naar een vette hap grijpt. Maar voor de Airfryer maken we een uitzondering. Want deze stinkt dus niet, heeft geen frituurvet nodig en wordt daardoor nauwelijks vies (en de losse onderdelen doe je zo in de vaatwasser!) en de hapjes die eruit komen zijn tot wel 80% minder vet. En nu we hem toch hebben staan, gaan we ons ook eens verdiepen in al die andere mogelijkheden. Afbakbroodjes bijvoorbeeld, en andere kant en klaar gerechten die in de oven kunnen. Schijnen in de Airfryer een stuk sneller klaar te zijn dan in de oven. En als we iets meer tijd hebben staat natuurlijk ook die chocoladetaart die ons vanuit het receptenboekje lekker maakt op het verlanglijstje…
Benieuwd geworden? Je vindt op www.philips.nl/airfryer nog veel meer informatie over de Philips Airfryer.