Advertorial

Door Kidslog getest: DuckTypen

Leren typen. Wij, ouders, leerden dat vroeger nog op een typemachine, waarna een heus diploma volgde. De kinderen van nu hebben geluk: zij leren het op de computer, wat het een stuk leuker maakt. Helemaal met DuckTypen!

Goed typen

Typen kunnen ze wel, die kinderen. Ze brengen zoveel tijd door met een schermpje voor hun neus, dat ze de letters al snel aardig weten te vinden. Maar blind typen, en liefst zo effectief mogelijk? Dat zit er nog niet zo best in! Veel kinderen typen als ze aan de computer zitten vooral korte woordjes en zinnen, en blijken het knap lastig te hebben als er een werkstuk getypt moet worden. Zelden wordt er met tien vingers getypt, en vaak moet er toch even op het toetsenbord gekeken worden waar welke letter ook alweer zit. En dat kost een hoop tijd!

Die typecursus is dus nog steeds geen overbodige luxe, en liefst zo jong mogelijk (vanaf een jaar of 7 is ideaal). Zo leren kinderen het typen op de juiste manier aan, wat niet alleen de snelheid ten goede komt, maar ook op langere termijn RSI en andere bijverschijnselen kan voorkomen. De juiste houding, de juiste vingers voor de juiste toetsen: allemaal heel belangrijk voor nu en later.

DuckTypen

Leuk leren

Gelukkig zijn de typecursussen ook met hun tijd meegegaan, ontdekken we als we worden uitgenodigd om DuckTypen, de online typecursus van de makers van Donald Duck Weekblad, uit te proberen. Deze typecursus belooft niet alleen leuk, maar ook goed te zijn. Er wordt gebruik gemaakt van een bestaande, beproefde lesmethode en een en ander is ontwikkeld samen met typedocenten. Leerzame games worden afgewisseld met oefeningen, en de cursus is creatief opgebouwd. Geen saaie zinnen na tikken, zonder reden, nee: met DuckTypen worden kinderen reporter van de Duckstadkrant. Er worden weerberichten getypt, viswedstrijden verslagen, kortom, alles wat het kind typt heeft nut.

Natuurlijk wordt het kind beloond voor zijn inspanningen. Steeds als het een nieuw level behaalt worden er Duckse Duiten bijgeschreven, waarmee hun persoonlijke avatar van nieuwe kleding kan worden voorzien, of hun huisje in Duckstad nog mooier kan worden gemaakt. En na het afronden van de gehele cursus (hier hebben zij een jaar de tijd voor) volgt een online diploma!

Klinkt hartstikke goed en wel doordacht, maar de belangrijkste vraag is natuurlijk: vinden kinderen het ook leuk? Of is na een paar dagen het nieuwtje er wel vanaf, en kunnen we als ouders weer achter het kind aanlopen dat het nu ‘echt even moet gaan typen’. Wij namen de proef op de som.

DuckTypen

Aan de slag!

Onze proefpersoon is 10 jaar, en vindt dat hij al aardig kan typen. Helemaal niet nodig zo’n cursus. Maar goed, Donald Duck is best grappig, dus dan wil hij het wel proberen. De juiste werkhouding? Pff, moet dat?

Ja dus. Netjes rechtop, handen op de juiste manier. ‘Daar zul je me later nog dankbaar voor zijn!’, klinkt het uit mijn mond, wat een diepe zucht oplevert. Gelukkig pakt Meester Warbol het beter aan dan wij. Dit figuurtje heet kinderen welkom in de cursus, en begeleidt hen keer op keer. Bij iedere oefening geeft hij aan wat de juiste vingerpositie is en verhip, van hem neemt onze proefpersoon het zonder morren aan. We besluiten ons er maar niet meer mee te bemoeien, en het verder aan Meester Warbol over te laten. DuckTypen beloofde al dat we als ouders niets hoefden te doen, en daar blijkt geen woord aan gelogen.

‘Ging het goed?’, wagen we te vragen nadat er een half uurtje getypt is en we zien dat de site wordt afgesloten. ‘Ja hoor’. ‘Wat heb je dan geleerd? En lukt het allemaal?’ ‘Jaha…’. Tja, we moeten hem maar op zijn woord geloven. Of… we loggen even in op het speciale dashboard voor ouders! Hierop kun je precies de vorderingen en scores van je kind zien. Die vallen niet tegen, en dus besluiten we via dit zelfde dashboard een motiverend berichtje naar hem te sturen. Ook nemen we nog even wat informatie door over de juiste zithouding: kunnen we van een afstandje kijken of hij dat ook in de komende dagen goed blijft doen, en meteen ook weer eens wat beter op die van onszelf letten. We moeten tenslotte het goede voorbeeld geven!

DuckTypen

De voordelen van DuckTypen

Na een weekje proberen is het tijd voor een kleine evaluatie. Vindt onze proefpersoon het nog steeds leuk? Jazeker, de drive om steeds verder te komen in het programma is aanwezig, en de aanpak is zodanig dat het niet als huiswerk voelt, maar gewoon als spelen achter de computer. Een half uur per dag is wat hem betreft wel echt de max., waarbij het ons van een afstandje ook opvalt dat gezien de inspanning die het kost om goed te blijven typen de concentratie dan ook wel weg is. Gelukkig kun je in een half uur vaak prima een blok oefeningen die bij elkaar horen afronden. Is de manier waarop hij typt veranderd? Check! In het programma volgt hij keurig de aanwijzingen, en wordt met tien vingers typen steeds meer routine. Waar we de eerste dagen nogal eens ‘duimen op de spatiebalk!’ riepen, wordt dit steeds minder nodig. Doordat er zo veel gebeurt op het scherm, heeft een kind niet snel de neiging om naar het toetsenbord en zijn vingers te kijken. Het leert dus meteen echt goed blind te typen, slim gedaan! Om dit ook buiten het programma om een gewoonte te maken is wat meer tijd nodig, maar het begin is er zeker na deze week. In iedere les worden weer wat meer letters geleerd, inclusief de vingers waarmee je aan hoort te slaan op het toetsenbord. Waar in les 1 nog de f en de j centraal stonden (precies zoals het volgens de ’typeleer’ hoort), weet ons proefpersoon na een week al heel wat meer letters blind te vinden.

Handig is dat de cursus zich volledig op internet afspeelt, met je inloggegevens kun je dus altijd en overal aan de slag. De cursus is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar en sluit qua belevingswereld goed aan bij de middenbouw op de basisschool, precies het moment dat je je kind goed wilt leren typen. Ook kinderen in de groepen 7 en 8, zeker de Donald Duck fans, zullen er met plezier aan werken, al zullen de oudsten wellicht wat klagen dat het te kinderachtig voor ze is. Niks van aantrekken, op de middelbare school zullen ze je dankbaar zijn als blijkt dat typen hen een stuk sneller afgaat dan hun klasgenoten.

DuckTypen kost €99,95, wat een aardig bedrag is, maar nog steeds lager dan concurrerende online typecursussen. Je kind heeft een jaar de tijd om de gehele cursus af te ronden, maar kan al binnen 12 weken klaar zijn. Hiervoor moet het wel vijf keer in de week een half uur spelen, wat voor veel kinderen (zeker in combinatie met huiswerk en sporten) behoorlijk veel is. Wij kiezen, al betekent dat dat de opgedane kennis en routine soms wat weg zal zakken, dus voor een iets rustigere aanpak. Is je kind toch snel klaar, dan kunnen alle afgeronde levels daarna gedurende het jaar dat je toegang hebt opnieuw gespeeld worden. Handig om het typen een beetje te blijven oefenen!

Wil je, voordat je de cursus aanschaft, zeker weten of jouw kind DuckTypen ook leuk vindt? Op www.ducktypen.nl kun je een gratis proefles spelen.